23948sdkhjf

Nye råmaterialer skal gøre cement mere miljøvenligt

Nyt forskningsprojekt skal finde egnede geologiske råmaterialer til miljøvenligt cement.
Produktion af cement kræver meget energi og udleder betragtelige mængder CO2. Den globale cementproduktion står i dag for ca. 5 procent af den samlede menneskeskabte CO2 udledning, og samtidig forventes den samlede cementproduktion at være fordoblet i 2050 i forhold til 2009.

Set i dette lys ligger der et enormt potentiale i at gøre cementproduktionen så energieffektiv og miljøvenlig som mulig. Et nyt forskningsprojekt skal identificere og raffinere egnede geologiske råmaterialer til fremstilling af mere miljøvenlig cement - uden at det forringer af kvaliteten.

Projektet er et samarbejde mellem FLSmidth, Københavns Universitet og Højteknologifonden, der vil erstatte en del af de traditionelle bestanddele af cement med andre reaktive bestanddele fremstillet af lokalt tilgængelige naturlige lerforekomster. Disse bestanddele kræver betydelig mindre energi at producere, og har samtidig potentiale til at øge styrken af det endelige cementprodukt.

Udfordringen er, at naturlige lerforekomster ofte indeholder uønskede mineraler, som kan forringe cementens styrke og stabilitet. Projektet handler om at karakterisere indholdet af mineraler i råmaterialet, og derefter finde de bedste metoder til at fjerne de uønskede mineraler. Det skal føre til udviklingen af brugbare supplerende cementmaterialer, som er mindre energikrævende.

FLSmidth er verdens førende leverandør af procesanlæg og udstyr, knowhow og services til cementindustrien, mens Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet, har ekspertise indenfor detaljeret karakterisering af mineralogiske, fysiske og kemiske egenskaber af rå geologiske råmaterialer.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094