23948sdkhjf

Fremtidens cement skal være miljøvenligt

Mere cement med mindre energiforbrugende knusere. Det er målet for FLSmidth og Aalborg Universitet, der er gået sammen om et nyt projekt, støttet af Højteknologifonden.
Produktion af cement er en yderst energikrævende proces, der slider på udstyret. Det gælder især formalingsprocesserne, hvor der kan være driftsudfald, og som derfor er et kritisk led i fremstillingen.

En styrket forståelse af de dynamiske forhold i formalingsudstyret skal bringe Danmark i front på området. Det skal ske via et forskningssamarbejde mellem FLSmidth og Aalborg Universitet, Institut for Mekanik og Produktion med erhvervspostdoc Maziyar Nesari Zadeh som hovedperson.

Formaling, dvs. neddeling af råmaterialer, kan virke som en simpel proces, men det er bestemt ikke tilfældet. Materialerne der skal neddeles varierer fra anlæg til anlæg, fra land til land osv., men det endelige produkt skal være standardiseret i en sådan grad, at det kan bruges i den videre proces. Man skal altså kende den færdige cements styrke på forhånd.

- Det stiller store krav til vores viden omkring formalingen. Selvom vi har opbygget stor viden igennem firmaets 130 årige historie, er det i dag stadig ikke muligt at sætte formalings-processen på en formel. Med vores fortsatte fokus inden for forskning, håber vi at komme frem til en forståelse, der i sidste ende danner grundlag for et optimalt design af en formalings-maskine, der bruger mere af den tilførte energi til selve formalingen end tilfældet er i dag. Med andre ord producerer mere med mindre energiforbrug, siger General Manager Mads Jespersen fra FLSmidth, der skal fungere som mentor for projektet.

Erhvervspostdoc Maziyar Nesari Zadeh øjner samtidig muligheden for et gennembrud:

- At beskrive de dynamiske fænomener i formalingsprocesser handler i bund og grund om at forstå samspillet mellem solide mekaniske elementer og granulater der skal knuses. Det er en utrolig svær opgave og kræver en kombination af viden fra flere forskellige ingeniørvidenskabelige felter. Hvis vi formår at skabe en dybdegående videnskabelig indsigt og dermed knække koden, kan vi skabe en mærkbar effektivisering af den nuværende formalingsteknologi.

Et af succeskriterierne for forskningsprojektet er at forbedre den danske konkurrenceevne i et marked hvor kinesiske virksomheder vinder terræn. Samtidigt skal resultaterne bidrage til den øgede opmærksomhed omkring den miljøvenlige profil som danske teknologivirksomheder har opbygget på verdensplan.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125