23948sdkhjf

Ændringer til BR10 uddybes

Ændrede regler om bl.a. energirenovering, byggetilladelser og vandhaner bliver uddybet i 3. udgave af SBi-anvisning 230.
En række ændringer er indført i Bygningsreglement 2010 (BR10) fra 1. januar 2013. Det er baggrunden for, at Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet har udgivet en ny udgave af SBi-anvisning 230, der uddyber og hjælper til at opfylde bestemmelserne i BR10.

Samtidig afholder SBi i den kommende tid kurser i Vejle og København, hvor man både får et samlet overblik over BR10 og en opdatering på de seneste ændringer. Det fremgår af SBi.dk.

Nyt kapitel 2 og forenkling ved ombygning
En væsentlig del af de seneste ændringer til BR10 vedrører kapitel 2 om de bebyggelsesregulerende bestemmelser, der har fået en helt ny opbygning, men indholdet er ikke ændret grundlæggende.

Ændringer til reglerne om de administrative bestemmelser i kapitel 1 følger op på de lempelser til krav om byggetilladelse, som tidligere er indført i BR10 vedrørende garager og carporte.

- Denne gang er det ombygninger i etageboliger og erhvervsbyggeri, som i en række tilfælde kan gennemføres uden byggetilladelse eller anmeldelse, forklarer seniorforsker Ernst Jan de Place Hansen, der har været fagredaktør på anvisningen.

Skærpelse af energibestemmelser
Kravene til reduktion af bygningers energiforbrug skærpes yderligere med de seneste ændringer. Denne gang sker det med regler vedrørende ombygning og forandringer i bevaringsværdige bygninger, hvor det fremover kun er den del af bygningen, der er udpeget som bevaringsværdig, som fritages for bygningsreglementets energikrav.

Desuden er blandt andet regler om beregning af energirammen præciseret, så en procentdel af kælderarealet nu skal indregnes i etagearealet,

Mere markante ændringer er der på installationsområdet, hvor der er tilføjet krav om separat delmåling af energiforbrug for en række installationer i større nye bygninger og for nyinstallationer i eksisterende, større bygninger. Det er for eksempel ventilationsanlæg og installationer til opvarmning og cirkulation af varmt vand. Der er også indført forbud mod installation af olie- og naturgasfyr, ligesom der er varslet indførelse af krav til elevatorers energiforbrug,

Endelig introduceres en ny godkendelsesordning for vandhaner. Ordningen har fået betegnelsen ’Godkendelsesordning for byggevarer i kontakt med drikkevand’ og erstatter den tidligere VA-godkendelsesordning.

Komplet BR10
SBi’s anvisningstekst har samme kapitelstruktur som BR10, og anvisningsteksten ledsages af den fulde reglements- og vejledningstekst. Udover forskere fra SBi har også eksterne branchefolk bidraget til anvisningsteksten, der suppleres med tegninger og henvisninger til relateret litteratur og lovgivning.

I den nye udgave af SBi-anvisning 230 er teksten fra de i alt fire ændringsbekendtgørelser skrevet sammen med den oprindelige bekendtgørelse af BR10. Det betyder, at man med den nye udgave også får et komplet bygningsreglement, som det er gældende fra 1. januar 2013.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097