23948sdkhjf

Ny metode giver bedre læringsmiljø på skole

I Bov syd for Aabenraa har man for første gang i Danmark brugt såkaldt skitserende programanalyse som kreativ metode ved opførelsen af en ny skole.
Håndtegnede skitser af fremtidens undervisningssituationer har været afsættet for opførelsen af en ny skole i den sønderjyske by Bov, hvor tre lokale skoler lukkes og erstattes af en ny skole med omkring 800 elever.

Skitserne er tegnet som led i metoden ’skitserende programanalyse’, som for første gang i Danmark er benyttet ved et skolebyggeri.

- De fleste ved ikke, hvad de vil have, før de ser, hvad de kan få. Skitser af konkrete undervisningssituationer kan afdække medarbejdernes ønsker og behov, så vi får et langt bedre grundlag for udformningen af skolen. Samtidig får brugerne øjnene op for, at der kan være nye og anderledes måder at tænke organisering og arkitektur sammen på, siger afdelingsleder Ulla Kjærvang fra Bascon.

Projektkonkurrence med afsæt i skitser
Skitserne er håndtegnet af bygherrerådgivere fra Bascon på basis af idéer fra de 65 lærere, pædagoger og øvrige medarbejdere på den kommende skole. Skitserne er opsamlet i scenarier, som medarbejderne har drøftet på workshops, og de indgår som en central del af programmet til en projektkonkurrence om byggeriet, som Aabenraa Kommune netop har skudt i gang.

- Skitserne satte nogle anderledes og kreative forestillinger om fremtidens skole på dagsordenen. Metoden var meget effektiv og konkret, og der er ingen tvivl om, at resultatet vil være nogle banebrydende og nytænkende forslag fra deltagerne i projektkonkurrencen, siger projektleder Kim Hovmand Larsen fra Aabenraa Kommune.

Organisering og rumopdeling på nye måder
Skitserne og brugerinddragelsen i skolebyggeriets tidlige fase har resulteret i, at organisering og rumopdeling er blevet tænkt sammen på nye måder, og det vil skabe et bedre læringsmiljø for eleverne. Ifølge Bascon er der stort potentiale for, at flere kommuner bruger metoden ved nye skolebyggerier.

- Skitserende programanalyse er en fornyelse af programmeringen i byggeriets tidlige faser, som gør den traditionelle byggeproces til en langt mere innovativ udviklingsproces. Metoden gør det muligt at tænke mere strategisk som kommune og skabe bedre og mere tidsvarende læringsmiljøer for eleverne, siger Ulla Kjærvang.

Bascon er bygherrerådgiver for Aabenraa Kommune i de tidlige faser af skolebyggeriet frem til, at kommunen indgår aftale med en totalrådgiver. Inspirationen til brugen af den skitserende programanalyse kommer fra den danske arkitekt Flemming Overgaard, som har lavet et ph.d.-projekt om brugerinddragelse i byggeriets tidlige faser. Ulla Kjærvang var pædagogisk proceskonsulent på projektet sammen med bygherrerådgiver Kristine Tang Parbo fra Bascon.

Fakta: Skitserende programanalyse
• Skitserende programanalyse er en metode, hvor skitsering inddrages til at analysere og belyse muligheder i projektet.
• Idéen er, at de involverede brugeres første tanker og idéer omsættes i skitser og analyser, der opsamles i en række scenarier, som efterfølgende forelægges brugerne.
• Målet er at drøfte fordele og ulemper ved de forskellige scenarier og for at spotte nye løsninger, der ikke var indtænkt i første omgang.
• Ved at arbejde med scenarier kan man diskutere meget konkrete problemstillinger, uden at brugerne låses fast på bestemte løsninger.

Fakta: Ny skole i Bov
• Den nye skole bærer navnet Lyreskovskolen og forventes klar til brug i 2015
• Skolen erstatter tre mindre skoler i henholdsvis Padborg, Kruså og Bov, der alle ligger i Aabenraa Kommune. En eksisterende skole indgår desuden i projektet.
• Den nye skole får et areal på 10.000 kvadratmeter, 65 medarbejdere og 800 elever.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125