23948sdkhjf
Del siden
Tilbydes

Dynamic Compaction

Udløber
9. oktober 2024

Dynamic Compaction blev udviklet af Louis Ménard i 1960’erne. På fransk hedder teknikken ”Compactage dynamique”, men i Danmark kendes den under navnet faldlodskomprimering. Teknikken er en af de førende indenfor jordforbedring og har siden 60’erne været anvendte i flere tusinde projekter verden over. Teknikken er simpel, men effektiv.   

Dynamic Compaction anvender et lod (vægt) der hæves til en forudbestemt højde, for derefter at blive sluppet og ramme jordoverfladen. Denne mekaniske forbedring af jorden, fortætter den i dybde og forøger derned jordens geotekniske parameter. Teknikken kræver ikke tilførsel af materialer og sikrer dermed at fundamenter kan udgøres omkostningseffektivt og med begrænset miljøpåvirkning.

Selv loddet vejer typisk imellem 10 - 25 tons, anvendes oftest på løst, lavt bærende jord, f.eks. løst lejret sand, ind pumpet sand i havneområde, men kan også anvendes til minimering af bortgravning, f.eks. område med tidligere losseplads. Området komprimeres af gentagne stød med loddet i et grid, der defineres af vores teams i samarbejde med kunden og deres krav, med udgangspunkt i jordens geotekniske parametre og den fremtidige konstruktion der skal opføres. 

Behandling med faldlodskomprimering består typisk af flere faser. Parametre for behandling, såsom afstand imellem punkter, slag pr. punkt, antal faser, m.m., udledes og defineres i et indledende testområde (kalibreringszone) og kan omfatte in situ forsøg (CPT, PMT, boringer, faldlodsmålinger m.m.), penetrationstest med loddet, sætningsmålinger.

Til løft af loddet, anvendes normalvis larvebåndskraner der vejer mellem 80 og 120 tons, og som er udstyret med funktioner er specielt designet til dette formål. Specifikke krav kan opfyldes ved at mobilisere en ekstraordinær høj komprimeringsenergi, f.eks. hvis jorden skal fortættes dybere end 10 meter eller man skal bruge en meget høj mekanisk ydeevne.  I disse tilfælde ses eksempler på lod på 25 – 40 tons og løftehøjder på optil 30 m. 

Sideløbende med udførelsesfase er der store arbejde i gang med at måle og kontrollere de vibrationer, som teknikken skaber i byområder og nærheden af nabobygninger. 

Dynamic Compaction anbefales især til behandling af forurenede grunde og jord, men er også velegnet til komprimering af store områder, der alene skal have forbedret jordens egenskaber. Hvis betingelserne for genindvinding på stedet tillader det, er det muligt at undgå at skulle bortskaffe opgravet jord og derved reducere projektets CO2-fodaftryk.

Menard GmbH
Hittfelder Kirchweg 2
21220 Seevetal
Tyskland
CVR nummer: DE224197128

Kontaktperson

BN
Bjarke Nielsen
Geotechnical Engineer
+45 42327162 bnielsen@menard.gmbh

Send til en kollega

0.062