23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Indeklimaet påvirker materialer og kvalitet i byggeriet; brug data og optimér jeres projektøkonomi

Condair gør det let at dokumentere forholdene i luftkvalitet og indeklima hele vejen fra produktion og byggeproces til drift

Indeklimaet er en afgørende faktor i byggebranchen. Det gælder både for kvaliteten af de anvendte materialer og for den overordnede succes af byggeprojekter. Hos Condair forstår man vigtigheden af at sikre den rette luftfugtighed og temperatur i hele processen; fra transport og opbevaring af materialer til installation og efterbehandling. Condair tilbyder løsninger, der sikrer de optimale betingelser.

Under byggeprocessen er dokumentation og styring af luftfugtigheden særligt vigtig. I starten af byggeprocessen er korrekt udtørring af råhus en kritisk faktor, både for at opnå ønsket kvalitet og for overholdelse af tidsplaner. Condairs affugtere er designet til at udtørre bygninger i et korrekt og effektivt tempo, så de øvrige entrepriser kan komme hurtigere videre med deres arbejde. Ved at dokumentere og kontrollere luftfugtigheden kan man desuden forhindre dannelsen af skimmel og andre fugtrelaterede problemer, der kan påvirke indeklimaet negativt, når bygningen tages i brug.

Senere i byggeprocessen kan det være lige omvendt. Installation af trægulve kræver en bestemt luftfugtighed, som især kan være vanskelig at opnå om vinteren. Her kan Condairs befugtningssystemer skabe de nødvendige betingelser fra installation til ibrugtagning. Midlertidige befugtningsløsninger lader træet beholde sin form og tolerancer. Løsningerne kan også gøres permanente, så udtørringsskader om vinteren undgås i hele bygningens levetid.

Condair kan overvåge fugt og temperatur, så man undgår skader på materialer som træ og andre fugtpåvirkelige materialer. Med avancerede dataloggere kan man dokumentere forholdene og få sikkerhed for, at materialerne ankommer i perfekt stand.

Dokumenteret fugtkontrol
For at sikre en korrekt byggeproces er det vigtigt at dokumentere temperaturer og luftfugtighedsforhold. Det gælder både under og efter byggeriet af især trækonstruktioner og flade tage. Opstår der udfordringer med materialer eller arbejdsgange, vil det med korrekt dataopsamling altid være muligt at påvise, at de enkelte krav er overholdt.

Valg af dataloggere og IoT-sensorer er afgørende for kvaliteten af data og om systemet efterfølgende kan bruges som en del af afleveringsforretningen og certificeringer.

“Uden de data, er det svært at vise, at man har overholdt kravene til produkterne. Med vores dataloggere kan forholdene dokumenteres gennem hele processen, og alle kan se, hvor noget kan være gået galt,” forklarer Henrik Nørgaard, Sales Manager og ekspert i indeklima hos Condair.

De forskellige avancerede dataloggere og IoT-baserede overvågningssystemer kan registrere alt fra rystelser under transport og træfugt i konstruktioner til præcise ændringer i luftens fugtighed og temperatur. Det giver også mulighed for at reagere på problemer med få minutters forsinkelse, så de ikke udvikler sig til større skader.

Ved at implementere Condairs IoT-baserede overvågningssystemer kan byggefirmaer sikre sunde konstruktioner i hele byggeperioden. De samme systemer kan efterfølgende blive siddende i bygningerne og give de driftsansvarlige mange indsigter i bygningens indeklima under og efter ibrugtagning.

“Vi ser især problemerne i den periode, hvor hele bygningen ikke er i brug endnu. Før der er mennesker til at afgive fugt i rummene, kan især trægulve blive skadet af for lav luftfugtighed. Her er det vigtigt at få advarsler, inden skaden sker, så der fx kan opsættes midlertidig fugtstyring,” siger Henrik Nørgaard.

Let integration med ventilationsanlæg

HVAC-anlæg og bygningsautomatik har egne sensorer. De fungerer til styring af de tekniske anlæg, de er tilknyttet. Men ofte installeres de sidst i byggeprocessen, og indeklimadata kan være svære at trække ud og få visualiseret fornuftigt.

Derfor anbefaler Condair, at man vælger IoT-sensorer, som kan installeres tidligt i processen, flyttes rundt efter behov og let dele data på tværs af alle systemer. Det kan fx være indeklimadata til brug af DGNB-certificeringer, hvor IoT-sensorer oftest er den mest optimale løsning i forhold til fleksibilitet, datadeling og økonomi.

“Det er trist og ikke særligt bæredygtigt, når nye kontorer og mødelokaler har 3-4 forskellige sensorer installeret, fordi de tekniske anlæg ikke kan dele data på tværs af hinanden eller samles til certificeringer,” siger Henrik Nørgaard.

Condairs sensorer kan bl.a. måle mængden af ultrafine partikler (PM), VOC’er, CO2, temperatur, luftfugtighed, lysniveauer og den radioaktive gas radon, som stadig spøger i både nye og ældre ejendomme.

Condair har målt radon helt op på tredje sal i en ny kontorbygning, der skulle DGNB-certificeres. Mængderne af radon skyldtes mangelfuld lukning af gennemføringer fra kælder til terræn. Den dokumentation kunne bygherren bruge til at få radonsikringen og terrængennemføringer i kælderen gennemgået. Den type måling af indeklima bliver kun vigtigere i takt med, at bygninger bliver tættere, og ventilationsstyringen optimeres.

Ældre ejendomme nyder også godt af lettere tilgængelige data fra IoT-sensorer. I mange af dem er det svært eller umuligt at få indsigt i indeklimaet. Det kan også være svært at vide, hvor man bør sætte ind for at forbedre det eller energirenovere. Med trådløse IoT-sensorer fra Condair kan man både få indsigter i indeklimaet og et billede af, hvor man med fordel kan igangsætte renoveringer og forbedringer med størst effekt.

Kontakt Henrik Nørgaard på tlf.  20775942 eller på mail Henrik.Noergaard@condair.com  for at høre mere.

Condair A/S
Parallelvej 2
8680 Ry
Skanderborg Kommune
Danmark
CVR nummer: DK15200537

Kontaktperson

HN
Henrik Nørgaard
Sales Manager Instruments
+45 20 77 59 42 henrik.noergaard@condair.com

Send til en kollega

0.094