Byggebranchen flytter for meget jord – forholdene bør undersøges bedre
Et nyt erfablad fra Byg-Erfa peger på, at der er behov for bedre geotekniske undersøgelser i fundering, end branchen bruger i dag.
Døre, skabe og lister er lette at rette op efter sætningsskader. Men når en bygning får sætningsskader, kan det føre til værre skader. Gulvvarme er i mange år steget i popularitet – især i husbyggeri – og dermed er risikoen for vandskader ved sætninger også blevet større.
Det seneste erfablad fra Byg-Erfa om fundering af terrændæk peger på et behov for grundigere geotekniske undersøgelser. Det er afgørende, at det bæredygtige lag er tilpasset den belastning, bygningen og dens brug vil føre med sig. Især private bygherrer kan være mere fokuserede på bygningens færdige udtryk. Derfor er det op til byggebranchens aktører at forklare vigtigheden af jordforholdene.
“Det kan virke oplagt at springe direkte til at tale om arkitektur og indretning. Men det må være branchens pligt at oplyse om, hvad underlaget betyder for byggeriet,” siger Martin Nytofte-Bæk, produktteknisk chef hos Sundolitt.
Nødvendigt med grundig geoteknisk undersøgelse af byggegrunde
Det opdaterede erfablad fra Byg-Erfa opstiller en række velkendte tiltag, som branchen skal huske på, så bygninger kan sikres mod sætningsskader.
- En grundig geoteknisk undersøgelse af jordens bæreevne og risikoen for sætninger
- Tilsyn og kontrol med jordarterne under udgravning
- Grundig og lagvis komprimering af sandpuden
- Etablering af kapillarbrydende lag i terrændæk
For mange kan de trin virke som en selvfølge i funderingen af ethvert byggeri. Alligevel peger erfabladet på, at det netop er fejl i ét eller flere af de fire trin, der fører til langt de fleste kendte sætningsskader. Skaderne dukker typisk op i løbet af bygningens første 5-10 års levetid. Men når forholdene er særligt grelle, kan skaderne fortsætte med at udvikle sig derefter.
Kan spare ressourcer og støtte biodiversitet
Når byggebranchen følger anbefalingerne, vil det føre til færre sætningsskader. Men fundering er også et oplagt område at spare på knappe ressourcer.
Branchen skal spare på sand, grus og fossilt brændstof. Dertil kan mange få glæde af at spare arbejdstimer. Det tager lang tid og forbrænder meget diesel at grave jord væk på byggepladser. En ofte overset effekt er, at man fjerne meget lokalt liv ved at grave jorden væk, for jorden indeholder mange plantefrø og organismer, som bidrager positivt til den lokale biodiversitet.
“Man flytter for meget jord i dag. Med professionel geoteknik på byggegrunden kan du nøjes med at fjerne og tilføre det nødvendige. Det kræver, at vi følger erfaringer og anvisninger i stedet for at gøre det, vi er vant til,” siger Jens Jakob Porsmose, ingeniør, geotekniker og direktør hos Andreasen & Hvidberg.
Social- og Boligstyrelsens vil med et helhedsorienteret bygningsreglement sikre en hurtigere grøn omstilling af byggebranchen. Her er fokus på at sikre lavere forbrug og større sikkerhed i nybyggeri. Det skal blandt andet ske gennem hurtigere optagelse af nye løsninger.
Sundolitt har i årtier udviklet optimerede løsninger i tæt samarbejde med byggebranchen. Som en del af det arbejde fik Sundolitt allerede i 2002 dokumenteret de kapillarbrydende egenskaber i EPS-produkter af DTU.
Sundolitts funderingsløsninger er med til at spare gravearbejde, beton og sætningsskader i mange boligbyggerier – også gennem det nye samarbejde med andre aktører til byggegrunde med dårlig bæreevne – Byg Med Os.