23948sdkhjf

Dårligste resultat i 20 år: Østjysk entreprenør tror på markant fremgang

En række langvarige projekter, der har belastet økonomien, er en af flere årsager til nedgangen hos entreprenørfirmaet VAM

Det blev ikke til en gentagelse af rekordåret 2021 for entreprenørvirksomheden VAM, da bøgerne blev lukket på regnskabsåret 2022. Beskedne 307.000 kr. i overskud blev det til - en kontrast til de seneste års millionplusser. 

Det viser det nyligt offentliggjorte regnskab fra selskabet med 155 ansatte.

Her ses det også, at entreprenørvirksomheden fra Djursland omsatte for 282 mio. kr. i 2022, hvilket er et fald i forhold den rekordhøje omsætning på 293 mio. kr. året før. Da den lavere omsætning var forventet, betegner ledelsen dette tal som "tilfredsstillende."

Anderledes er det for resultatet. Trods overskuddet på ovennævnte 307.000 kr. udtrykker ledelsen sig i alt andet end positive vendinger i årsrapporten, hvor det om resultatet lyder, at det er ”væsentligt lavere end forventet og er utilfredsstillende og det laveste i mere end 20 år”.

I 2021 lød overskuddet på 2,2 mio. kr., mens den østjyske entreprenør i gennemsnit havde et plus 5,4 mio. kr. de tre foregående år.

Flere uforudsete forhold spiller ind på årets resultat, uddybes det i en pressemeddelelse om 2022-regnskabet. Her lyder det også, at da ordrebeholdningen er solid, ser ledelsen positivt på fremtiden.

– Som alle andre har vi været hårdt ramt af uforudsete forhold som COVID-19 og krigen i Ukraine. Førstnævnte betød restriktioner og udfordrende arbejdsvilkår, mens krigen i Ukraine har medført store prisstigninger, forsinkede leverancer og mangel på reservedele til vores maskiner, siger adm. direktør Allan Hougaard:

– Derudover har en række langvarige projekter belastet os økonomisk, fordi de blev prissat, da verden så anderledes ud.

Direktøren peger også på udfordringen med at få kvalificeret arbejdskraft.

I årsrapporten henvises til nedskrivninger på syv større, men unavngivne projekter, som nu i det store hele nu er afsluttet. Nedskrivningerne hænger sammen med - skriver ledelsen i årsrapporten - "væsentlige prisstigninger, manglende bemanding samt ugunstige kontrakter i forhold til blandt andet prisreguleringer." 

Solid ordrebeholdning

Trods benspænd i 2022 udtrykker VAM-ledelsen tiltro til markedet og ser positivt på 2023.

– Sidste år var ekstraordinært, men vi har fokuseret forretningen og kan allerede nu se frem mod en solid ordrebeholdning her i 2023. Vi har aktiviteter nok til at kunne opfylde vores forventninger og regner med at afslutte året med et positivt resultat, lyder det således fra Allan Hougaard.

Mere præcise tal fremgår af 2022-årsrapporten. Her er forventningen til omsætningen i 2023 sat til cirka 240-260 mio. kr., og resultatet før skat i niveau 5 - 8 mio. kr.

VAM-direktør kan glæde sig over at have fornyet en række rammeaftaler med kunder, som virksomheden har langvarige samarbejdsrelationer med. VAM udfører opgaver som kloakering og fjernvarme, men indgår også i mere specialiserede projekter som opførelsen af et renseanlæg i Branderup eller jordarbejde i forbindelse med etableringen af Universitetsbyen i Aarhus.

–Vi har en god blanding af klassiske entreprenøropgaver og mere specialiserede projekter. Denne spredning er både god for forretningen og for vores medarbejdere, der har mulighed for stor variation i arbejdsopgaverne, siger Allan Hougaard.

VAM blev etableret i 1953 og har hovedkontor i Auning samt afdelinger i Aarhus, Ebeltoft og Randers.

VAM A/S
Regnskabsår 2022 2021
Valuta mio. DKK mio. DKK
Nettoomsætning 282,4 293,5
Bruttofortjeneste 102,2 99,8
Resultat af primær drift 0,1 2,6
Resultat før skat 0,2 2,7
Årets resultat 0,3 2,2
Aktiver i alt 104,2 126,3
Egenkapital 44,7 44,4
Antal ansatte (gns) 165 152
Kilde: CVR

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095