23948sdkhjf

Skolebyggeri i Viborg ramt af ny ekstraregning

Millioner fra konkursramt entreprenør skal dække ekstraregning på skolebyggeri

Økonomien i Lysningen, en ny skole og hal i Viborg, er igen udfordret. Men samtidig er der godt nyt i kølvandet på en konkurs, der sidste år skabte problemer for prestigeprojektet.

Som landet ligger, vil projektet ikke kunne færdiggøres inden for den bevilgede økonomiske ramme. Derfor skal Økonomi- og Erhvervsudvalget i Viborg Kommune nu tage stilling til en mulig udvidelse af projektets økonomi med 6,7 mio. kr. Penge som er blevet tilbagebetalt i sikkerhedsstillelse efter konkursen i april 2022 hos Torntoft og Mortensen, som havde tømrerentreprisen til 45 mio. kr. på skolebyggeriet.

Konsekvensen af konkursen blev en prisstigning på 15 mio. kr. på det dengang 230 mio. kr. dyre skoleprojekt, da der blev indgået aftale med TBS A/S fra Skive som erstatning på tømrerentreprisen.

Årsagerne til de nye økonomiske udfordringer er mange, fremgår det af indstillingen, Økonomi- og Erhvervsudvalget skal forhold sig til.

Først på listen er yderligere uforudsete udgifter på ikke under 2 mio. kr., da en afsat ramme på 5 pct. af håndværkerudgifterne til dækning af uforudsete udgifter og vejrlig ikke har ”modsvaret byggeriets kompleksitet og den konstaterede kvalitet i rådgivers projektering,” som det formuleres.

Desuden er det nødvendigt at forcere byggeriet på de tekniske entrepriser - el, vvs, ventilation og sprinkling - for at kunne overholde den planlagte afleveringsdato medio februar 2024. Det vurderes at løbe op i 2,0 mio. kr.

Hertil kommer så de allestedsnærværende prisstigninger, der på bygherreleverancerne som inventar, AV-udstyr, storkøkken med videre alt i alt risikerer at ende på 1 mio. kr. ekstra.

Endelig er der en tvist om fejl og mangler, hvor kommunens advokat vurderer, at kommunen må slippe 1,2 mio. kr. vedrørende betonsøjler i hallen. En tvist om ekstra entreprenørprojektering og forlænget byggeperiode vurderer advokaten derimod, at Viborg Kommune skal afvise, hvorfor det ikke bør medføre ekstra udgifter.

Samlet løber det op i 6,2 mio. kr. Et beløb tæt på de ovennævnte 6,7 mio. kr., som er tilbagebetalt i sikkerhedsstillelse efter Torntoft & Mortensens konkurs. Beløbet står på projektets konto som ikke-disponerede midler, og Byrådet vil kunne godkende, at beløbet anvendes til finansiering af de omtalte udfordringer.

Trods udfordringerne ventes byggeriet ikke at blive yderligere forsinket, da aflevering stadig hedder februar 2024, så Lysningen tages i brug den 1. august 2024.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094