23948sdkhjf

Beton kan blive fortid: Nyt projekt undersøger stampet lerjord

Leralliancen er et nyt partnerskab, som undersøger mulighederne for at opføre ejendomme med brug af stampet lerjord

En grøn omstilling af byggebranchen kræver nye byggematerialer.

Beton er blandt de materialer, som byggebranchen bruger mest af på verdensplan. Men det cementtunge materiale har et stort klimaaftryk og bidrager til CO2-udledningen. Derfor er det behov for alternativer.

Derfor er et nyt partnerskab kaldet Leralliancen blevet søsat. Den nye alliance skal undersøge mulighederne for at opføre ejendomme med brug af stampet lerjord, hvor det klare mål er at bidrage til at reducere klimaaftrykket i byggebranchen. 

Partnerskabet er bredt og består af PensionDanmark, Kirkbi, CPH Village, Juul Frost Arkitekter, ReVærk og MEE Studio. Den nye leralliance har også allerede modtaget støtte fra Realdania, hvilket betyder, at de indledende undersøgelser allerede kan skydes gang.

Flere fordele

De mange positive egenskaber ved stampet lerjord.

Først og fremmest kan lerjorden bruges som erstatning for beton, hvilket vil give en betydelig klimafordel. Men der er også gevinster at hente i udfordringen med at afskaffe overskudsjord fra byggeriet, og så er lerjord også cirkulært, da det enten kan stampes til nye elementer eller knuses og føres tilbage til jorden.

Og lerjord er ikke lige frem et fuldstændigt fremmed byggemateriale. Tværtimod er det noget, som er gået lidt i glemmebogen:

- Historisk har ubrændt ler og lerjord spillet en stor rolle i den danske byggeskik. Men efter introduktionen af beton i efterkrigsårene er interessen forsvundet fra det almindelige byggeri i Danmark, fordi effektiviteten var for lav. Et projekt som dette kan bidrage til, at vi genopfinder et materiale, der er gået i glemmebogen, siger projektchef i Realdania, Stig Hessellund, i en pressemeddelelse. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094