23948sdkhjf

Producenter står klar: Nu bygger de særlig testbygning

Flere kommercielle producenter har allerede vist interesse for at bruge bygningen til at demonstrere materialer og byggetekniske løsninger

Et byggeprojekt, som kan få stor betydning for byggebranchens omstilling til en mere bæredygtig fremtid. 

Sådan beskriver Teknologisk Institut en ny bygning, Build-in-Wood Demonstrator, ved instituttet i Taastrup. Der tages hul på opførelsen af testbygningen i disse dage med Adserballe & Knudsen som entreprenør. 

Bygningen, der forventes færdig i august 2024, er designet med det formål at afprøve og videreudvikle brugen af træ og andre biobaserede materialer, som kan bidrage til den grønne omstilling i byggeriet.

- Træbyggeri er én af løsningerne, men det byder på en række tekniske udfordringer, som kræver forskning, innovation og afprøvning. Ved at opføre test- og demonstrationsfaciliteter i fuldskala gør vi det nemmere for vi byggebranchen at gå nye veje, siger adm. direktør Juan Farré, Teknologisk Institut, i en pressemeddelelse.

Build-in-Wood Demonstrator

Bygningen er en toetagers træbygning på i alt cirka 340 kvm. Den er baseret på en konstruktion af limtræssøjler og -bjælker, dækelementer i krydslamineret massivtræ, CLT, og lette facader af træ - et byggesystem, som er udviklet i EU-projektet Build-in-Wood, ledet af Teknologisk Institut. Bygningen inkluderer et laboratorium på cirka 70 kvm og kontor/møderum på cirka 80 kvm samt køkken- og toiletfaciliteter. Bygningen opføres på Teknologisk Institut ved Helgeshøj Allé i Taastrup.

Bygningen er skabt, så stort set alle dele og elementer – gulve, vægge, facader mv. – kan udskiftes. På den måde kan virksomheder få testet bæredygtige løsninger og materialer under realistiske forhold i en rigtig bygning, fx med hensyn til akustik, indeklima, isoleringsevne og fugt.

Der opbygges en digital tvilling af bygningen, der opsamler data fra sensorer placeret i den virkelige bygning, der fx registrerer data om fugt og temperatur. Den digitale tvilling fungerer som en virtuel kopi af bygningen, der holder styr på alle detaljer og muliggør intelligent beslutningstagning. Dette giver mulighed for at optimere energiforbruget, forudsige vedligeholdelsesbehov og sikre, at alt fungerer effektivt uden manuel indgriben.

Bygherre: Teknologisk Institut
Arkitekt: Waugh Thistleton Architects
Entreprenør: Adserballe & Knudsen

Kilde: Teknologisk Institut

Producenter står klar

Bygningen på 340 kvm i to etager er baseret på en bærende konstruktion af limtræsøjler og -bjælker samt etagedæk i krydslamineret massivtræ, CLT, og lette facader af træ. Konstruktionen har særlig fokus på akustik, fugt og brandsikkerhed. Desuden er bygningen designet til adskillelse, så stort set alle bygningsdele kan udskiftes. 

Denne fleksibilitet giver branchens forskellige parter mulighed for at afprøve og dokumentere nye innovative byggematerialer, bygningskomponenter og -systemer i fuld skala under realistiske forhold.

- Testbygninger som Build-in-Wood Demonstrator er meget sjældne, og flere kommercielle producenter har allerede udtrykt interesse i at anvende bygningen til eftervisning og demonstration af materialer og byggetekniske løsninger, siger direktør Mette Glavind, Teknologisk Institut.

- Sideløbende med det fysiske byggeri opbygges en digital tvilling, der kan følge bygningens tilstand og behov for vedligehold, som holder styr på alle detaljer og kan være med til at dokumentere materialernes effekter og vedligeholdelsesbehov, tilføjer direktøren.

Hun forventer, at bygningen også vil blive flittigt anvendt i fremtidige EU-projekter samt nationale og fondsstøttede projekter.

Nyt byggesystem

Build-in-Wood Demonstrator er finansieret af Teknologisk Institut, EU-projektet Build-in-Wood, og omkring 20 sponsorer bidrager med materialer og komponenter til bygningen. Build-in-Wood er et fælleseuropæisk innovationsprojekt, der har til formål at fremme brugen af træ i byggeindustrien.

Den nye bygning demonstrerer og afprøver i første omgang et nyt byggesystem i træ optimeret til etagebyggerier, der er udviklet i Build-in-Wood-projektet. Et slags standardiseret byggesæt af bærende konstruktioner og lette facadeelementer af træ, der udnytter fordelene ved præfabrikation, og som kan bruges i sammenhæng eller hver for sig til nybyggeri, renovering og tilbygninger. Der er blandt andet udviklet en særlig akustisk løsning, som i laboratoriet har haft gode resultater og nu afprøves i praksis.

- Allerede nu ses flere større byggerier i Danmark og i udlandet, hvor fugt, akustik og brandsikkerhed giver nogle særlige udfordringer. Bygningen vil give unikke muligheder for test af nye løsninger og anvisninger på, hvordan disse udfordringer kan løses i praksis, siger centerchef Niels Morsing, Teknologisk Institut.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093