23948sdkhjf

Boom i seniorbofællesskaber

Antallet af boliger i seniorbofællesskaber er tredoblet på under ti år. I år forventes 31 nye seniorbofællesskaber med 1.400 boliger at åbne

Flere ældre har fået mulighed for at få opfyldt drømmen om en bolig, hvor antallet af egne kvadratmeter er mindre, men hvor fællesskabet og samværet med andre seniorer til gengæld er langt større. 

På under 10 år er antallet af seniorbofællesskaber i Danmark således næsten fordoblet, mens antallet af boliger er tredoblet fra 4.200 til omkring 12.000 i samme periode. Det viser en ny kortlægning fra den filantropiske forening Realdania.

I 2016 var der 219 forskellige fællesskaber at flytte ind i. Det tal er nu steget til 405 seniorbofællesskaber spredt ud over landet.

Stig Hessellund, projektchef i Realdania, glæder sig over, at at der er kommet flere boligtilbud til de ældre, der ønsker mere fællesskab, naboskab og tryghed i hverdagen. 

- Det var det, vi håbede på, da vi iværksatte indsatsen 'Rum og fællesskaber for ældre' i 2016. Vores ambition var at kickstarte byggeriet - og få nogle af dem, der alligevel skulle bygge, til også at bygge seniorbofællesskaber, siger Stig Hessellund i en pressemeddelelse.

Kortlægningen af seniorbofællesskaber i Danmark

Der findes intet officielt register over antallet af seniorbofællesskaber i Danmark. Realdania har derfor siden 2016 foretaget en årlig kortlægning, der bliver foretaget af analysevirksomheden Methods.

Realdanias kortlægning dækker seniorfællesskaber som 1) Eksisterer i dag; 2) Er i gang med at blive bygget; 3) Er planlagt til at blive bygget. 

For alle tre grupper - men særligt de sidste to grupper - kan forudsætningerne ændre sig over tid. Derfor indbefatter Realdanias årlige kortlægning både en kontrol af de forrige års oplysninger samt en kortlægning af nye seniorbofællesskaber. 

Kortlægningen af lavet med udgangspunkt i søgninger i medieomtaler, bygherreovervågning, internetsøgninger samt en lang række relevante aktørers hjemmesider.

Kilde: Realdania

Også 2024 tegner til at blive et år, hvor flere og flere ældre får mulighed for at flytte ind i et fællesskab, da 31 nye seniorbofællesskaber med 1.400 nye boliger er forventes at åbne. Det viser en ny kortlægning, som Realdania har fået foretaget af analysevirksomheden Methods.

Realdania har siden 2016 bidraget til at understøtte udviklingen af en række moderne bofællesskaber for seniorer, efter at byggeriet af denne type boliger i en årrække næsten var gået i stå. Målet har været at inspirere andre bygherrer til at opføre flere bofællesskaber for seniorer med det formål at forebygge ældres ensomhed og fremme livskvaliteten i alderdommen ved at udvikle og udbrede den fællesskabsorienterede boform.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081