23948sdkhjf

Trængslen på vejene tager til: Holder i kø for milliarder

Ny analyse viser, at danskerne spilder 350.000 timer om dagen på at holde i kø. Det svarer til et samfundsøkonomisk tab på 31 mia. kroner

Der er igen for alvor kommet gang i trafikken og trængslen på vejene efter et par år med færre biler under coronapandemien. 

Ifølge Vejdirektoratets nyeste analyse brugte trafikanterne på en almindelig dag i 2022 i snit 350.000 timer på at holde i kø. Set over hele året blev det til 80 mio. kr. svarende til et samfundsøkonomisk tab på 31 mia. kr. 

Trængslen i 2022 er stadig en smule under niveauet fra før corona, men når tallene for 2023 er klar senere i år, forventer Vejdirektoratet at se en stigning.

- Trængsel er et fænomen, som vi skal vænne os til, og vi vil nok se, at problemet kun vokser sig større over de kommende år, siger Andreas Egense, afdelingsleder i Vejdirektoratet, i en pressemeddelelse.

- Udover at det er træls at holde i kø på motorvejene, så er det også dyrt for samfundet. Vi spilder tid, det reducerer udbuddet af arbejdskraft, og det gør det dyrt at transportere varer og serviceydelser, lyder det også fra afdelingslederen. 

Flere mulige løsninger

Vejdirektoratets tal dækker både almindelige personbiler, varevogne og lastbiler samt statsvejene og de kommunale veje. 

Opgørelsen for 2022 viser, at det netop er på motorvejene, at der bliver brugt flest timer på at sidde i kø. Og at særligt hovedstadsområdet er ramt af kø og myldretidstrafik. 43 pct. af den samlede landsdækkende forsinkelse finder ifølge Vejdirektoratet sted i Region Hovedstaden. 

Om mulige løsninger på trængslen, siger Andreas Egense:

- Man kan forsøge at bygge sig ud af det, men det kan være svært, da trængslen er værst i bebyggede områder, hvor der bor mange mennesker. 

- Man kan også forsøge at udnytte kapaciteten bedre, for eksempel med mere samkørsel eller ved at sprede trafikken mere ud i løbet af døgnet. Endelig er der den mulighed, at man går efter at begrænse efterspørgslen, så færre kører i bil.

Trængselstallene for 2023 forventes at blive offentliggjort inden sommerferien.

Sådan måler Vejdirektoratet trængslen

Vejdirektorat opgør trængsel ved at sammenligne trafikanternes faktiske hastighed med den hastighed, de kunne have kørt med, hvis der ikke var andre på vejnettet. 

Opgørelsen i 2022 baserer sig på omkring otte mia. hastighedsobservationer for hele landet.

Kilde: Vejdirektoratet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078