23948sdkhjf

Nu sker det: København tager første spadestik til landstrømsanlæg

Etableringen markeres med en happening onsdag eftermiddag på Oceankaj

Nu starter byggeriet af hovedstadens landstrømsanlæg på Oceankaj og Langeline.

Anlægget er planlagt til at gå i drift næste år, så krydstogtskibe i København kan koble sig til landstrøm i sæsonen 2025, når de ligger til kaj i stedet for at ose videre på diesel.

Det er nordjyske Powercon, der skal stå for etableringen af anlægget. Men det har ikke været en let fødsel for firmaet at gå i gang.

Powercon vandt udbuddet i oktober 2023, men konkurrenten ABB valgte at klage over afgørelsen, hvilket udsatte projektet 30 dage, mens klagen blev behandlet af Klagenævnet for Udbud.

Klagenævnet valgte dog at afvise indsigelsen fra ABB, og dermed kunne Powercon gå videre med projektet i Københavns Havn. 

Landstrøm til krydstogtskibe i København

• I 2025 forventes der at kunne tilsluttes ét skib på Langelinie og ét skib på Oceankaj til landstrøm foruden Oslofærgen som allerede benytter landstrøm.

• Tilslutningen til elnettet sker fra start i Nordhavn. Først til den midlertidige hovedstation og fra 2028 til den permanente hovedstation hvorefter anlæggets fulde kapacitet kan udnyttes. I det tidligere udbud skulle anlægget tilkobles hovedstationen på Østerbro i en midlertidig periode.

• Økonomisk besparelse ved tilslutningspunkt i Nordhavn er: 20 mio.

• By & Havn vurderer, at det samlede tilpassede projektet kan gennemføres inden for en samlet økonomisk ramme i størrelsesordenen 300-350 mio.kr.

• By & Havn igangsætter i maj og juni de ovennævnte tilpassede udbud vedr. etablering af converter, kraner og kabelføring. Udbuddene forventes afsluttet efter sommerferien 2023

By & Havn

Det første spadestil markeres med et event onsdag eftermiddag, hvor der blandt andet er taler fra Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersen og adm. dir. i By & Havn Anne Skovbro.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078