23948sdkhjf

Efter 14 år: Grønt lys til etablering havmøllepark

Energistyrelsen har givet grønt til at etablere Lillebælt Syd Vindmøllepark med de tilhørende interne ledningsanlæg og ilandføringskabler

Energistyrelsen har med en etableringstilladels netop givet grønt lys til havvindmølleprojektet Lillebælt Syd.

Det sker efter 14 års trakasserier.

- Det er med glæde og en vis stolthed, at vi i dag står med etableringstilladelsen til Lillebælt Syd Vindmøllepark. Det har vi kæmpet og arbejdet for i mange år. Flere gange med en fornemmelse af, at målstregen blev flyttet i takt med, at nye regler kom til eller udviklingen i vindmølleindustrien gik stærkt, udtaler Tom Hartvig Nielsen, formand for Lillebælt Vind A/S, i en pressemeddelelse. 

Det er forsyningsselskabet i Sønderborg Sonfor og European Energy, der står bag Lillebælt Vind A/S og dermed Lillebælt Syd.

- Lillebælt Syd er et eksempel på, hvordan offentligt-private partnerskaber kan tage lokalt ansvar og handle i forhold til klimaforandringer. Fra begyndelsen har projektet haft til formål at støtte den grønne omstilling og bidrage til Sønderborg Kommunes indsats for at blive CO2-neutral i 2029. Med etableringstilladelsen i hånden kan vi fejre resultatet af 14 års hårdt arbejde, samarbejde og dialog med lokalsamfundet, udtaler Ellen Trane Nørby, bestyrelsesformand i Sonfor.

Tidligere i år indgik European Energy, Sonfor og energiselskabet TotalEnergies en aftale, der betyder, at TotalEnergies bliver majoritetsejer af Lillebælt Syd-projektet.

Hensyn til dyr stiller krav

Etableringstilladelsen kommer ikke uden særlige krav.

Energistyrelsen har listet en række vilkår, der skal overholdes af hensyn til det marine miljø. Der stilles bl.a. krav til håndtering af flagermus og marsvin, som begge påvirkes af havvindmøller.

Der stilles krav om, at vindmøllerne skal stoppe eller rotere langsomt efter solnedgang, når det blæser under 6 m/s, i perioden 1. april til 31. oktober. Kravet om såkaldt ”cut-in-speed” er sat for at tage de nødvendige hensyn til flagermus.

Da projektområdet vurderes at have betydning for populationen af marsvin i Bælthavet, er der samtidig sat et krav om, at nedramningen af monopæle alene sker i perioden fra august til oktober, hvor der er lavest forekomst af marsvin i området, for at minimere risikoen for at forstyrre marsvin.

Energistyrelsen stiller derudover vilkår om, at Bygherren igangsætter et overvågningsprogram for at tilvejebringe en større og generel viden om havvindmøllers påvirkning af det marine miljø.

Havvindmølleparken forventes at starte driften i 2029. 

Den samlede mængde elektricitet, som produceres af parken, forventes at svare til elforbruget i omkring 148.000 europæiske husstande.

Fakta om havmølleprojektet Lillebælt Syd

  • Lillebælt Syd Vindmøllepark er et havvindmølleprojekt i Lillebælt ca. 3 km nordøst for Als og 6 km fra Helnæs. 
  • Vindmølleparken vil bestå af 11 stk. 15MW havvindmøller med en totalhøjde på 256 meter. 
  • Når havvindmøllerne er installeret, vil de kunne producere 165 MW grøn strøm, der kan forsyne op til 148.000 danske husstande.
  • Projektet er et Åben-Dør-projekt under Energistyrelsen, der den 28. november 2024 har givet etableringstilladelse til den kystnære havvindmøllepark.
  • Bitten & Mads Clausens Fond og Linak har sammen med Energinet.dk og Sønderborg Kommune bakket op med delvis finansiering af forundersøgelsen til vindmølleparken.

Kilde: Sonfor

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125