23948sdkhjf

Erhvervsuddannelserne får milliardbeløb efter historisk stor aftale

En ny og historisk stor milliardinvestering skal styrke kvaliteten og fastholde flere elever på erhvervsuddannelserne

Regeringen og et bredt flertal i Folketinget har indgået en aftale, der tilfører erhvervsuddannelserne en årlig investering på en halv milliard kroner fra 2030 og frem.

Aftalen indeholder i alt 31 initiativer, der skal forbedre kvaliteten, øge elevfastholdelsen og gøre uddannelserne mere attraktive.

Det oplyser Børne- og Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.

Aftalen indebærer blandt andet, at erhvervsskolerne får et økonomisk løft med 262 mio. kr. fra 2025, stigende til 317 mio. kr. årligt fra 2032. Midlerne er ikke øremærkede, hvilket giver skolerne frihed til lokalt at beslutte, hvordan de bedst løfter kvaliteten til gavn for elever og lærlinge.

Med aftalen investeres en halv mia. kr. årligt i erhvervsuddannelserne. Det sker for at sikre, at flere gennemfører deres uddannelse, og at kvaliteten løftes markant, lyder det.

FAKTA: Fem centrale initiativer i aftalen

  1. Øget investering i erhvervsuddannelserne
    Aftalen afsætter en halv milliard kroner årligt fra 2030 og frem, hvilket samlet set betyder en investering på omkring én milliard kroner i erhvervsuddannelserne.
  2. Økonomisk løft til erhvervsskolerne
    Erhvervsskolerne modtager 262 millioner kroner fra 2025, stigende til 317 millioner kroner årligt fra 2032. Midlerne er ikke øremærkede, hvilket giver skolerne frihed til lokalt at beslutte, hvordan de bedst løfter kvaliteten til gavn for elever og lærlinge.
  3. Styrket pædagogisk efteruddannelse af undervisere
    Der afsættes 100 millioner kroner årligt til at sende flere undervisere på pædagogisk efteruddannelse. Samtidig skal brugen af gæstelærere øges.
  4. Bedre sammenhæng mellem skole og oplæring
    Erhvervsskolerne forpligtes til at besøge eleverne i deres oplæringsvirksomhed og får ansvaret for at sikre samarbejdet med virksomhederne om den enkelte elev. Det skal sikre større sammenhæng mellem skolebænk og oplæring og bedre støtte til eleverne.
  5. Flere elever og lærlinge skal til udlandet
    Andelen af elever og lærlinge, der tager en del af deres uddannelse i udlandet, skal femdobles. Derfor øges tilskuddet til uddannelsesophold i udlandet, og elever, der er i oplæring i en virksomhed i udlandet, får bedre muligheder for at færdiggøre deres uddannelse i Danmark.

Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet

Bred begejstring hos organisationer

Den nye aftale bliver modtaget kærkomment hos en række af byggeriets fagorganisationer.

Både Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Metal, Blik- og Rørarbejderforbundet og Erhvervsskolernes ElevOrganisation er begejstrede for den nye aftale, ligesom SMVdanmarks uddannelseschef, Kasper Munk Rasmussen, kalder aftalen for "et historisk løft af erhvervsuddannelserne."

-  Det vil tusindvis af elever kunne mærke i hverdagen, så det glæder jeg mig meget over, siger SMVdanmarks uddannelseschef, Kasper Munk Rasmussen i en pressemeddelse.

Hos Dansk Industri kaldes aftalen og den halve milliard kroner for "et klart og stærkt signal," men vicedirektør Signe Tychsen Philip påpeger også, at der følger et stort ansvar med.

- Pengene er vand på vores mølle, og det er fornuftigt, at skolerne får frihed til at bruge pengene der, hvor det giver mening for dem. Men det forpligter også. Derfor vil vi holde skarpt øje med, om erhvervsskolerne nu løfter kvaliteten, så flere faglærte får bedre uddannelser og møder moderne udstyr, lyder det fra vicedirektøren i en pressemeddelelse.

Erhvervsskoler skal besøge eleverne

Et af punkterne i aftalen er, at erhvervsskolerne forpligtes til at besøge eleverne i deres oplæringsvirksomheder og sikre et tæt samarbejde med virksomhederne for at skabe bedre sammenhæng mellem skole og oplæring.

Derudover skal andelen af elever og lærlinge, der tager en del af deres uddannelse i udlandet, femdobles, hvilket understøttes af øgede tilskud til skolerne.

Alle initiativer bidrager til at gøre erhvervsuddannelserne mere attraktive og sikre, at Danmark fortsat kan uddanne kompetente faglærte til fremtidens arbejdsmarked.

Samlet set vil der blive prioriteret cirka en milliard kroner fra 2030 og frem til erhvervsuddannelserne, mens de første penge fra aftalen allerede afsættes i år.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11