23948sdkhjf

Asbest fundet ved børnehave: Legeplads dækket til med presenninger

Fund af byggeaffald med asbest på Børnehuset Munkdrups legeplads får nu Randers Kommune til at dække af med presenninger

Det var lidt af et chok for børn, forældre og de ansatte i Børnehuset Munkdrup i Randers, da der i marts blev konstateret asbestholdigt jord på legepladsen. Nu er man nødt til at øge sikkerheden.

Sådan er meldingen fra Randers Kommune, der orienterer børne- og familieudvalget med følgende melding:

- Randers Kommune har valgt med presenninger at afdække de områder på børnehusets legeplads, hvor der er konstateret asbest i overfladen. Det er forebyggende tiltag for at sikre, at støv ikke hvirvles op, da der den kommende tid forventes en tør periode.

Det skriver TV 2 Østjylland.

Politikerne skal på et ekstraordinært udvalgsmøde mandag blandt andet tage stilling til, hvorfra man skal finde de lidt over 3,5 mio. kr., som arbejdet med at sikre legepladsen og genetablere den kommer til at koste.

Der er fundet asbest flere steder på legepladsen. Det har jordprøver vist.

- Resultaterne af de 115 jordprøver viste, at der er påvist asbest eller forurening i flere felter. De fleste steder er forureningsfundene i overfladen i jorddybden fra 0-5 cm. Der er i 12 ud af 69 prøver påvist asbest, oplyser Randers Kommune.

Asbestfundene har ført til, at legepladsen har været lukket for børnene siden marts. Det ventes, at den først åbner igen til august, hvis alt forløber efter planen med oprydning og genetablering.

Situationen har betydet nye midlertidige legepladser og alternative løsninger for leg i børnehuset.

Hele situationen frustrerer forældrene.

- Jeg synes fortsat forholdene er dybt kritisable, tempoet er alt for sløvt. Jeg synes ikke, kommunen klart har meldt ud, at de påtager sig et ansvar. Jeg synes personligt, at de spilder tiden, siger Chamille Christensen, der har ét barn i vuggestuen og ét barn i børnehaven.

TV2 Østjylland har forholdt Randers Kommune kritikken fra forældre til børn i Børnehuset Munkdrup.

Forældre er bekymrede for deres børns sikkerhed, og om den asbestholdige jord kan ende med at sprede sig og skabe farlige situationer.

Det skulle ikke komme på tale, lyder det fra direktør for udvikling, miljø og teknik i kommunen Jens Heslop.

- Vi har haft ekstern rådgivning på hele vejen, og det skulle være sikkert. Jeg kan sagtens forstå, at forældrene er bekymrede. Det er ikke sjovt at se en legeplads spærret af på grund af asbestholdigt byggeaffald, siger han til TV2 Østjylland.

Nogle forældre synes, det er utrygt, at der på den ene side af huset går arbejdere rundt i dragter for at håndtere asbest, og så på den anden side kan børn stadig lege. Kan du forstå deres undren?

- Der er to forskellige situationer på hver side af huset. På den ene side arbejder de med jord, hvor der kan være asbest, og hvor der er fundet asbest. På den anden side leger børnene, og vores eksterne rådgivere har sagt, at det er fint, som det er, lyder svaret fra Jens Heslop.

Ifølge ham er årsagen til den seneste udvikling, hvor legepladsen bliver dækket af med presenninger, at det tørre vejr kan øge risikoen for asbeststøv, der kan sprede sig.

I forhold til det vil man gerne være på den sikre side, lyder det fra direktøren.

Politikerne skal tage stilling til, hvordan det kommende arbejde skal tilrettelægges. Blandt andet hvor meget jord de finder det nødvendigt at fjerne, for der kan vente en stor opgave for kommunen.

- Hvis vi skal fjerne overfladen, hvor der er fundet asbest, og enkelte steder skal vi dybere ned, så er det mange hundrede lastvognstog, der skal køres væk. Og så skal der nyt jord til, forklarer Jens Heslop.

Chamille Christensen frygter for sine børns sikkerhed.

- Kommunen meldte ud, at asbesten i den fundne mængde ikke ville være skadelig for børnene. Så vi som forældre skulle tage det helt roligt. Omvendt render de arbejdende rundt i rumdragter og masker. Det harmonerer ikke med udmeldingen, hvis du spørger mig, lyder det fra Chamille Christensen.

TV2 Østjylland har tidligere talt med en anden forælder, Emma Overgaard, om situationen.

Hun har et barn i vuggestuen, som blev flyttet fra den nedstyrtningstruede institution Toftegården i Assentoft, og har følt sig ramt af det ene uheld efter det andet.

- Nu har vuggestuebørnene kun et mindre område at være på udenfor, og pædagogerne gør deres bedste for at skabe en god hverdag for børnene med blandt andet mange ture ud af huset.

- Det er bare svært med de mindste børn, og vores dreng på halvandet år er da ramt af den lukkede legeplads, forklarede Emma Overgaard til TV2 Østjylland i april.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078