23948sdkhjf

Autoriserede asbestfirmaer bryder reglerne igen og igen

Ny autorisationsordning for asbestarbejde giver ikke sikkerhed: Siden nytår er tre ud af fem strakspåbud fra Arbejdstilsynet givet til autoriserede firmaer. Minister er åben for at justere ordningen

Ved årsskiftet trådte nye og skrappere regler om asbest i kraft, som indebar, at byggefirmaer fremover skulle have en særlig autorisation, hvis de ville udføre arbejde med asbestnedrivning. En sådan autorisation har flere end 800 firmaer fået i dag.

Dagbladet Information har krydstjekket Arbejdstilsynets register over påbud med Sikkerhedsstyrelsens register over virksomheder, der har opnået asbestautorisation: 91 ud af de 150 såkaldte strakspåbud, som Arbejdstilsynet fra nytår og frem til den 9. maj har udstedt, er givet til firmaer, der var i gang med et asbestarbejde, og som ifølge Sikkerhedsstyrelsen har opnået asbestautorisation. Det svarer til tre ud af fem strakspåbud.

I en skriftlig kommentar til Information understreger beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), at det "selvfølgelig ikke er godt nok, at virksomheder, der har opnået en autorisationsordning, bryder reglerne".

- Jeg har bedt Arbejdstilsynet vende tilbage til mig med en vurdering af, om det skal give anledning til, at vi skal justere på den måde, der gives asbestautorisationer, udtaler ministeren.

Både SF og Enhedslisten er forargede over, at virksomheder, der for nyligt er blevet særligt godkendt til at arbejde med asbest, alligevel bryder reglerne på området.

- Vi har jo baseret vores asbeststrategi på den her ordning og en tillid til, at de autoriserede firmaer kan finde ud af at håndtere arbejdet korrekt. Så det er ekstremt bekymrende, at så mange alligevel får påbud. Hvordan kan de have gennemgået alt det, som en autorisation kræver, og alligevel fortsætte med at bryde reglerne? Det er mig en gåde, siger SF’s beskæftigelsesordfører Karsten Hønge til Information.

Victoria Velasquez (EL) ser de mange strakspåbud som udtryk for, at politikerne kun "har ridset i lakken" i forhold til problemerne med asbest på landets byggepladser.

- Når vi hos dem med autorisation ser så alvorlige fejl og gentagne brud på reglerne, tør jeg slet ikke tænke på de steder, hvor man laver asbestarbejde uden certificeringsordningen, siger hun til Information.

Torsdag skal beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen i samråd netop om asbest.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.067