Dårlige arbejdsvilkår i Danmark rammer ofte særlig gruppe arbejdere

Knap hver fjerde af de danske virksomheder, der har udlændinge ansat, vurderes at være i risiko for at udføre social dumping.
Det konkluderer en ny rapport udarbejdet af Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive).
Social dumping kan eksempelvis betyde, at en udlænding får lavere løn end sine danske kolleger, eller at vedkommende generelt arbejder under dårligere vilkår.
Jan Hyld Pejtersen, der er seniorforsker hos Vive, anser andelen af virksomheder, der er i risikozonen, for at være relativt stor.
- Og vi kan se, at jo lavere uddannelsesniveau, jo lavere løn og jo længere arbejdstid, de har i virksomheden, jo større er risikoen, siger han i en pressemeddelelse.
I rapporten har man kigget på 59.355 danske virksomheder, der har udlændinge ansat. Af dem er 23,4 pct. i risiko for at udføre social dumping.
Risikoen vurderes at være størst i henholdsvis bygge- og anlægsbranchen, landbruget og hotel- og restaurationsbranchen.
- Der er også en tendens til, at der er større risiko for, at små virksomheder udfører social dumping end større virksomheder, lyder det i rapporten.
For at finde frem til konklusionerne er der blevet brugt en statistisk metode ved navn Random Forest.
Den fastsætter ikke det konkrete antal virksomheder, der udfører social dumping, men er i stedet med til at estimere en risiko.
Metoden forsøger ved hjælp at eksisterende data om påbud for overtrædelser af arbejdsmiljølovgivningen, skatteloven og udlændingeloven at male et generelt billede af risikoen.
Metoden bliver mødt af hård kritik hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der mener, at rapportens resultater er "dybt misvisende" og overdrevne.
- Den (metoden, red.) betyder eksempelvis, at hvis en virksomhed har fået et påbud fra Arbejdstilsynet om straks at få styr på en ledning, som roder på gulvet på en af virksomhedens afdelinger, hvor der måske slet ikke arbejder nogle internationale medarbejdere, vil alle virksomhedens afdelinger over hele landet automatisk blive kategoriseret som værende i risiko for at udføre social dumping med alle dens internationale medarbejdere, siger Jacob Holbraad, der er direktør i DA, i en pressemeddelelse.
- Det siger næsten sig selv, at det er helt skævt.