Ny type asfalt skal suge forurening til sig

En helt ny type asfalt bliver fra starten af juli testet på Husumvej i København.
Den nye asfalttype er udviklet specifikt til at minimere partikelforurening fra trafikken gennem en særlig overfladestruktur, der både er slidstærk og kan fastholde partikler.
Non-exhaust partikelforurening, der stammer fra blandt andet dæk- og vejslid, udgør ifølge Teknologisk Institut 65 pct. af den årlige partikelforurening fra vejtrafik i Danmark, og der er både miljø- og sundhedsmæssige effekter at hente ved en reduktion.
- Vi kan potentielt reducere denne forurening til luften markant. Asfalten er et kompromis mellem holdbarhed og partikeltilbageholdelse. Jo mere åben struktur - størrelse på hulrum i asfalten - har des bedre er den til at tilbageholde partikler og potentielt kan dette også mindske støjen, forklarer Maj Frederiksen, seniorprojektleder ved Teknologisk Institut, i en pressemeddelelse.
De åbne strukturer har imidlertid ikke en optimal holdbarhed eller slidstyrke, påpeger seniorprojektlederen.
- Derfor har vi valgt to typer asfalt med mellemstørrelse hulrum, hvor der forventes en acceptabel holdbarhed og samtidig bedre tilbageholdelse af partikler end standardasfalten, siger hun.
Udlægningen af asfalten sker på ca. 1,5 km af Husumvej, hvor der udlægges to nye belægninger samt en referencestrækning med den standardbelægning, som Københavns Kommune normalt benytter.
Effekten af den nye asfalt vil blive målt gennem et netværk af sensorer langs teststrækningen, der registrerer både partikelforurening og støj.
Projektet er et samarbejde mellem Teknologisk Institut, entreprenør- og asfaltvirksomheden Colas Danmark A/S, sensorvirksomheden DevLabs og FDM. Københavns Kommune har stillet Husumvej til rådighed som testlokalitet.