23948sdkhjf

Byggeriets fremtidsforventninger står i stampe

Seneste konjunkturmåling fra Danmarks Statistik viser et marginalt fald i byggeriets forventninger. Ordrebøgerne indeholder i gennemsnit arbejde til fire måneder
Den sammensatte konjunkturindikator for bygge- og anlægssektoren faldt fra minus 15 i oktober til minus 16 i november. Dermed fortsætter byggeriet sine forsigtige forventninger fra det seneste halve år, og indikatorens to underliggende komponenter, beskæftigelsesforventninger og ordrebeholdning, ligger stabilt.

Ifølge Dansk Byggeri er byggeriets konjunkturindikator negativ for sjette år i træk, og det skyldes ikke overraskende den svigtende efterspørgsel fra det private og det historisk lave nybyggeri.

- Dagens måling fra Danmarks Statistik viser, at stemningen i bygge- og anlægsbranchen fortsat er afventende. Det skyldes en moderat privat efterspørgsel og et nybyggeri på nulpunktet. Til gengæld er der høj aktivitet på anlægsområdet, renovering af almene boliger og BoligJob-ordningen. Og hertil kommer stormen for præcis en måned, siger cheføkonom hos Dansk Byggeri, Bo Sandberg.

Dansk Byggeri peger i øvrigt på, at en eksisterende kreditklemme presser bygge- og anlægsvirksomhederne. Kreditklemmen underbygges af tallene fra Danmarks Statistik, der viser at syv procent af byggebranchens virksomheder angiver finansielle begrænsninger som en væsentlig udfordring.

- Kreditklemmen eksisterer fortsat og er et problem for mange bygge- og anlægsvirksomheder, som får bremset vækstpotentialet. Der skete en lille bedring omkring sommerferien. Men med oktober og november målingerne på 7-8 pct., der oplever adgang til kredit som den væsentligste produktionsbegrænsning, er vi tilbage i den situation, der herskede før det meget omtalte stemningsskift i dansk økonomi, siger Bo Sandberg.



Danmarks Statistik skriver om udviklingen:

" Byggeriets konjunkturindikator er uændret
Den sammensatte konjunkturindikator for bygge og anlæg er på minus 16 i november mod minus 15 i oktober. Indikatoren har stort set været uændret gennem det seneste halve år, hvor også indikatorens to underliggende komponenter, beskæftigelsesforventninger og ordrebeholdning, har ligget stabilt. Tallene er korrigeret for normale sæsonudsving.

Ordrebeholdning og beskæftigelsesforventninger
Vægtet efter antallet af ansatte vurderer et flertal af virksomhederne, at ordrebeholdningen i november er mindre end normalt med et nettotal på minus 21. I sidste måned var tallet minus 19. Forventningerne til beskæftigelsen er i november på minus 10 ligesom i sidste måned.

Fire måneders arbejde sikret i ordrebøgerne
Samlet set angiver bygge- og anlægsbranchen, at der er 4,0 måneders arbejde sikret i ordrebøgerne. I oktober var tallet 4,2 måneder, og i november sidste år var tallet 3,9 måneder.

Vintersæsonen i byggeriet

Når der ses på ikke-sæsonkorrigerede tal, er bygge- og anlægssektorens forventninger til de kommende tre måneder i november faldet kraftigt i forhold til oktober. Tallene er omtrent uændrede i forhold til november sidste år.

Forventningerne til beskæftigelsen er på minus 24 mod minus 12 i oktober. I november sidste år var tallet minus 23. Maler- og glarmestervirksomhed og murere har de mest negative forventninger.

Forventningerne til omsætningen er på nettotallet minus 24 mod minus 8 i oktober. I november sidste år var tallet minus 21. El-installation

Forventningerne til tilbudspriser ved licitation er på minus 23 i november, mod minus 17 i oktober. I samme måned sidste år var tallet minus 24. Samtlige branche-grupper har negative forventninger til de kommende tre måneder.

Flere oplever produktionsbegrænsninger i år
Virksomheder, der repræsenterer 60 pct. af beskæftigelsen i sektoren, oplever ingen produktionsbegrænsninger i november. Dette er færre end i sidste måned, hvor tallet var 65 pct. I november sidste år var tallet 68 pct.

Virksomheder, der repræsenterer 31 pct. af beskæftigelsen, oplyser, at manglende efterspørgsel var årsag til produktionsbegrænsning. I november sidste år var tallet kun 23 pct. Finansielle begrænsninger nævnes af 7 pct. Mangel på arbejdskraft nævnes af 2 pct. Dårligt vejr angives af 5 pct., mens andre årsager angives af 3 pct."

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094