23948sdkhjf

SHL vinder første bibliotekskonkurrence i Kina

Schmidt Hammer Lassen Architects har vundet førsteplads i en konkurrence om at designe et godt 30.000 m² stort centralbibliotek i Ningbo, Kina.
- Vi har designet et bibliotek, som er åbent og tilgængeligt. Det er organiseret omkring et 8.000 m² stort indendørs torv, som indeholder de mest populære biblioteksfunktioner og bogsamlinger. Torvet er visuelt åbent til alle sider og skaber forbindelse til en offentlig plads samt en anlagt park og sø, hvilket medfører, at alle indendørsarealer får direkte visuel forbindelse til omgivelserne udenfor, forklarer Morten Schmidt, partner hos Schmidt Hammer Lassen Architects.

I midten af biblioteket findes et atrium, formet som en kæmpe stabel bøger, der indeholder studiepladser, læsebokse, internetstationer og multimedierum. Det rummelige 28 meter høje atrium forbinder torvet i stueetagen med et antal forskningsrum og den historiske samling ovenpå. Atriet trækker dagslys ned i den centrale del af bygningen om dagen og virker som en lanterne i byen om natten.

Ningbo Bibliotek blev grundlagt i 1927 og har regionens største samling af sjældne og historiske bøger. Biblioteket har dagligt 3-4.000 besøgende. Målet med det nye bibliotek er at øge antallet af besøgende til 7-8.000 pr. dag. For at imødekomme det øgede besøgstal har det nye bibliotek en åben planløsning med plads til 3.000 studiepladser.

Bruger passive løsninger
- Det nye biblioteksprojekt er en del af den transformation, som Ningbo by i øjeblikket gennemgår. Vores vinderforslag er placeret i hjertet af første fase af den nye byudvikling, lige ved siden af Ningbo bystyres nye hovedbygning. Den placering alene viser, hvor stor betydning biblioteket har for byen, siger Chris Hardie, associeret partner og leder af Schmidt Hammer Lassen Architects’ Shanghai kontor.

Ud fra et bæredygtigt perspektiv gør bygningens design brug af passive frem for tekniske løsninger. For eksempel optimeres brugen af dagslys indendørs gennem bygningens placering i forhold til verdenshjørnerne. Naturlig ventilation opnås via det centrale atrium, mens bygningens konstruktioner af frilagt beton bidrager til at regulere temperaturen indendørs i de varme sommermåneder og de kolde vintre.

Ningbo Nyt Bibliotek er det første
Fakta
Arkitekt: Schmidt Hammer Lassen Architects

Bygherre: Ningbo by, Ningbo Bibliotek

Areal: 31.405 kvadratmeter

Status: Forventes færdigbygget i 2016

Landskabsarkitekt: Schmidt Hammer Lassen Architects
bibliotek designet af Schmidt Hammer Lassen Architects i Kina. Det føjer sig til en imponerende liste af biblioteker, som tegnestuen har designet: otte færdigbyggede og fire under opførelse. Det mest kendte er Det Kongelige Bibliotek i København. Det senest opførte bibliotek er Aberdeen Universitetsbibliotek, som modtog en RIBA Award i 2013. Under opførelse er Aarhus’ nye hovedbibliotek – Dokk1, som bliver Skandinaviens største bibliotek, samt Halifax Hovedbibliotek i Canada. Begge forventes åbnet i 2014.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079