23948sdkhjf

Spæncom-direktør forudser konkurser eller opkøb

Branchen er så hårdt plaget af overkapacitet og svag indtjening, at markedskræfterne næsten uundgåeligt vil fremtvinge store ændringer.
”Hele branchen er plaget af overkapacitet og mindre gode økonomiske resultater, men jeg ser frem til sammen med medarbejderne at gøre Spæncom til en rentabel forretning.”

Ordene tilhører Morten Chrone og de faldt, da han i februar sidste år blev præsenteret som ny direktør for Spæncom. Vurderet på resultaterne i Morten Chrones første år i direktørstolen er han godt på vej til at lykkes med anden del af sætningen.

Men hvad er forklaringen på den første del af citatet, og hvilke konsekvenser får analysen for branchen, hvis den holder stik?

Læs også brancheanalysen: Skrøbelig indtjening hos betonelementerne

- Udbud og efterspørgsel hænger sådan sammen, at vi ikke kan tvinge produkter ned i halsen på kunderne. Så hvis efterspørgslen ikke er større, må vi tilpasse kapaciteten. Problemet i vores branche er, at når man har investeret i et produktionsapparat, så er det svært at tilpasse det. Vi kan ikke sælge halvdelen af produktionsapparatet, vi kan bare lukke det, uddyber Morten Chrone over for Building Supply, før han fortsætter:

- Alle i branchen gør jo, hvad de kan for at få penge ind til afskrivninger og de faste omkostninger. Og som kunde vil man måske tænke, at det er en god ting, for overkapacitet giver billige varer. Men på den lange bane er det noget skidt, for det betyder også, at ingen har overskud til at investere. Så når man afskriver mere, end man reinvesterer, så mister man værdien på sigt. For det er reinvesteringerne, der skal få branchen til at blomstre.

Hellere fusioner end konkurser
Morten Chrone forudser, at markedskræfterne på et tidspunkt, der ikke ligger så langt ude i fremtiden, vil råde og dermed få et vist antal virksomheder til at bukke under. Men skulle man tro, at Spæncom-direktøren slikker sig om munden ved tanken om konkursramte konkurrenter, så tager man fejl.

- Hvis vi leger med tanken om, at en af vores større konkurrenter går konkurs, så står der pludselig et stort produktionsanlæg ledigt. Det vil der altid være nogen, som forsøger at købe billigt, og så starter de en produktion op igen. Se bare på produktionskapaciteten, som i dag ikke er mindre end før krisen i 2007. Så konkurser betyder ikke, at kapaciteten bliver mindre. Det betyder snarere, at branchen som helhed mister know how, ligesom det sætter yderligere pres på prisen, fordi en ny ejer kommer ind med mindre gæld og dermed et mindre krav om indtjening, lyder analysen fra Morten Chrone.

Læs også: Spæncom vil hellere sælge viden end beton

Han er derfor tilhænger af en mere pragmatisk tilgang til de problemer, som branchen i øjeblikket slås med.

- Jeg håber mere, vi vil se fusioner og opkøb, for de betyder, at man får positiv synergi ind i branchen. Men det skal jo give mening for alle parter, for hvis det bare er to virksomheder, der går sammen og kører videre, som om intet var hændt, så har du stadig ikke fjernet noget fra kapaciteten.

Spørgsmålet er så, hvor initiativerne til netop den udvikling skal komme fra. Ifølge Morten Chrone sidder han i hvert fald ikke selv med svaret.

- Jeg vil da ikke udelukke, at nogen i branchen snakker om opkøb og fusioner. Det vil kun være naturligt, at man gør det. Og vi overvejer da altid selv, hvordan mulighederne er. Men hvis du spørger, om jeg sidder med en case på mit bord, så er svaret: nej, det gør jeg ikke, lyder det fra Spæncom-direktøren.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109