23948sdkhjf

Boligbyggeriet præges af stigende materialeomkostninger

Omkostningerne til byggematerialer har dog siden 2008 været med til at holde prisstigningerne i byggeriet moderate.
De samlede omkostninger ved nybyggeri af boliger er steget med 0,3 procent fra fjerde kvartal 2013 til første kvartal 2014. Det viser tal fra byggeomkostningsindekset, som Danmarks Statistik udarbejder.

Brancheorganisationen Danske Byggecentre mener, at den kvartalvise udvikling er misvisende og peger i stedet på udviklingen i byggeomkostningerne over tid. Læs brancheorganisationens respons på dagens tal: Byggecentre: Vi er ikke et fordyrende mellemled .
Det er primært stigende materialeomkostninger, der ligger til grund for den samlede stigning i første kvartal. Ifølge opgørelsen steg materialeomkostningerne ved nybyggeri med 0,5 procent, mens arbejdsomkostningerne var uændrede.

Over tid er tendensen dog en anden. Siden 2008 har materialeomkostningerne ligget under arbejdsomkostningerne, og som grafen nederst viser, har det været med til at holde en moderat udvikling i omkostningerne ved boligbyggeri.

Det understreges ved, at arbejdsomkostningerne årligt er steget med 3,5 procent, mens materialeomkostningerne er steget med 1,2 procent.

Stigende omkostninger for enfamiliehuse og etageboliger
Opgørelsen viser også, at omkostningerne er steget for både enfamiliehuse og etageboliger. For enfamiliehuse steg byggeomkostningsindekset med 0,3 procent, mens de samlede omkostninger i etagebyggeriet steg lidt mere med 0,5 procent. Begge steder er det materialeomkostningerne, der trækker læsset i den kvartalvise udvikling.

I første kvartal af 2014 er de samlede omkostninger for nybyggeri af boliger steget med 1,9 procent i forhold til samme kvartal sidste år.

Kilde: Danmarks Statistik

Kilde: Danmarks Statistik

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109