23948sdkhjf

Millioner til udvikling af bæredygtigt byggeri

Nye kræfter i styregruppen og ikke mindst en ny bevilling fra Forsknings- og Innovationsstyrelsen skaber grundlag for at videreføre InnoByg i yderligere fire år.
Det er helt præcist 14 millioner kroner, som InnoByg skal sætte i spil i byggebranchen over de næste fire år. Direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen, fortsætter på styregruppeformandsposten i netværket, og der er nok at tage fat på i en branche, hvor udvikling og innovation stadig står højt på dagsordenen.

- Vi har skabt en lang række resultater i InnoBbys første fire år, og vi har mødt stor opbakning og engagement fra branchen til netværkets aktiviteter. Med den nye bevilling fastholder vi fokus på udvikling af det bæredygtige byggeri, men med nye fokusområder og projekter, fortæller Michael H. Nielsen.

Med den nye bevilling fulgte også interesse for at deltage i styregruppearbejdet fra nye partnere. På den baggrund er Gate 21, Kunstakademiets Arkitektskole og Håndværksrådet indtrådt i styregruppen. Formanden glæder sig over interessen for at sidde med ved bordet i styregruppen.

- Det er naturligvis dejligt, at vi løbende får henvendelser fra væsentlige spillere i branchen, som gerne vil være med til at sætte dagsorden i netværket. Det må jo betyde, at der bliver lagt mærke til det arbejde vi udfører og at vi gør noget rigtigt, siger Michael H. Nielsen.

Fokus på økonomi og ressourcer
En af styregruppens opgaver er at beslutte, hvilke projekter der skal igangsættes i 2014 og 2015. InnoByg vil fortsat sætte fokus på bæredygtig energirenovering, som har været et af emnerne de første fire år. Hertil kommer to nye områder, hvor det ene er totalværdi/totaløkonomi.

- Når man taler om renovering og nybyggeri, bør fokus inkludere både anlægssum og totalværdi/totaløkonomi, hvor bløde værdier, som fx trivsel, arkitektonisk kvalitet samt bygningsdrift, er medregnet. Bygningsdrift er i høj grad præget af faktorer som brugeradfærd, tekniske installationer og andre udefrakommende faktorer som energipriser, lovgivning og vejrforhold, hvorfor den mest effektive drift bl.a. afhænger af valg af energikilder og vedligeholdelse. InnoByg vil derfor fokusere på den fremtidige udfordring, ved at sammentænke energiforsyning med fremtidens bygninger og renoveringer, siger Michael H. Nielsen.

Det andet overordnede tema, der bliver startet et 2-årigt projekt op om, er håndtering og anvendelse af ressourcer.

- Valg og håndtering af ressourcer er vigtige for både virksomhedernes konkurrencedygtighed, men også miljøpåvirkninger i det kort- og langsigtede perspektiv. Her er der særligt fokus på håndtering af affald i byggeriets processer, herunder forurenet affald, men også genanvendelse. Med fokus på bl.a. konkurrencedygtighed, stigende udbud af bæredygtige materialer samt produktlevetid, vil fremtidens bæredygtige byggeri medregne den langsigtede miljøkonsekvens, forklarer Michael H. Nielsen.

Tidens trends afspejles i korte projekter
Som noget nyt er der også en pulje til mindre projekter, såkaldte ’spireprojekter’. Her kan virksomheder søge støtte til projekter, der ligger inden for overskriften bæredygtigt byggeri. Udbuddet til de korte projekter bliver offentliggjort i løbet af september, og så har InnoBygs medlemsvirksomheder mulighed for at søge projekter i samarbejde med en af videnpartnerne – DTU, SBi, DBI, Kunstakademiets Arkitektskole samt Teknologisk Institut.

- Vi har truffet et valg om at have de korte projekter, som udbydes hvert år, så vi har mulighed for at lave mere dynamiske projekter, som nemmere kan følge op på helt nye tendenser. Vi afsætter årligt 1 mio. kr. til spireprojekter. Der sker hele tiden noget i branchen, og ved at starte nye projekter op hvert år, har vi mulighed for at tilpasse vores projekter, så vi kan være på forkant med udviklingen, forklarer Kasper Lynge Jensen, der er netværksleder i InnoByg.

Internationalisering skaber vækst
Et andet overordnet område, hvor InnoByg skal gøre sig gældende i de kommende år, er på den internationale bane.

- Vi kommer til at have mere fokus på internationalisering. Både videnhjemtagning og samarbejde med udenlandske partnere. Det kan både være i forbindelse med projektsamarbejde, fx Horizon 2020, og ved at videndele med udenlandske netværk, siger Kasper Lynge Jensen.

Øget fokus på internationalisering har også stor betydning for styregruppeformanden.

- Øget internationalisering af byggebranchen vil skabe vækst og styrke branchens evne til at håndtere konjunkturskift. Det stabile hjemmemarked er vigtigt for branchens udvikling og kan via international inspiration skabe mere samarbejde. Øget internationalisering og Horizon 2020 er særligt relevant for InnoBygs medlemmer, da der findes en række relevante programmer for branchens virksomheder, og særligt Horizon 2020 er målrettet innovation i små og mellemstore virksomheder, slutter Michael H. Nielsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094