23948sdkhjf

Ny AktivHus Forening vil fange de små og mellemstore

Dansk AktivHus Forening vil etablere en ny, let tilgængelig klassificering, som på sigt skal være den foretrukne for små og mellemstore bæredygtige byggerier.
Building Green 2014 kan blive stedet,
Arbejdsgruppen bag Dansk AktivHus Forening
Brian Møinichen Wendin, Velux Danmark
Klaus Birk, Saint Gobain Nordic
Amdi Worm, Teknologisk Institut
Olaf B. Jørgensen, Esbensen Rådgivende Ingeniører
Martin Gertsen, Aart Architects
Peder Vejsig, Cenergia
Jakob Klint, Kuben Management

Et Aktivhus evalueres ud fra sammenhængen mellem parametrene:
Energi: Have et lavt energiforbrug, og tilstræbe CO2-neutralitet enten ved bygningsintegreret energiproduktion eller/og tilslutning til bæredygtig, kollektiv energiforsyning.

Komfort: Ambitiøse krav til indeklimaet med fokus på udnyttelse af dagslys, termisk komfort både sommer og vinter, god luftkvalitet med adgang til frisk luft, samt en høj prioritering af sundheden for beboere og brugere. Visusel komfort: æstetik, behov for udsyn, kontakt imellem ude og inde.

Miljø: Miljørigtig håndtering af byggeaffald, vandforbrug, anvendelse af materialer, der er hensigtsmæssige i et livscyklusperspektiv, og som er frembragt på ansvarlig vis.
hvor Dansk Aktivhus Forening officielt lanceres. Det forklarer en af drivkræfterne bag den nye forening, projektleder og arkitekt Brian Møinichen Wendin hos Velux Danmark, til Building Supply.

Dansk AktivHus Forening er en national forening, der udspringer af den internationale Active House Alliance, med en målsætning om at implementere Active House vision og principper i dansk byggeri, med hovedfokus på små og mellemstore bygninger.

Visionen bag AktivHus Foreningen er kort fortalt bygninger, der i højere grad skaber sundhed og komfort for mennesker, og som samtidig bidrager positivt til klimaet. Visionen bygger på et holistisk syn på bygningsdesign for både nybyggeri og renovering, som definerer ambitiøse og langsigtede mål for fremtidens bygningsmasse.

Mere konkret er et mål for foreningen at etablere en ny bæredygtighedsklassificering, som evaluerer et givent byggeri ud fra de tre overordnede parametre: Komfort, Energi og Miljø. Med dette værktøj til at klassificere byggeri i hånden vil man implementere bæredygtighed på projekter, hvor man tidligere ikke ville overveje eksisterende certificeringer.

Ikke bare endnu en certificering
AktivHus Foreningens klassificering har blikket rettet særligt mod små og mellemstore byggerier, og de ressourcer man har til rådighed her, forklarer Brian Wendin:

- Breeam, leed og andre eksisterende certificeringer er relativt omkostningstunge at implementere. Dermed er de henvendt mere til komplekse og større byggerier, der opererer med store byggesummer. AktivHus-klassificeringen er derimod rettet mod mindre byggerier, der ikke har den samme økonomi til at sikre de andre certificeringer, forklarer Brian Wendin og uddyber, at AktivHus Foreningens klassificering skal være til at betale:

- Jeg kan ikke sætte et præcist tal på, hvor meget det vil koste at få en bygning certificeret efter AktivHus-standarden. Men det er ambitionen ikke at komme over 3.000 euro (22.000 kroner, red.), fortæller Peter Wendin om sine forventninger til prisen for at få dokumentation for de bæredygtige elementer i en bygning. Men også på det forståelsesmæssige plan skal tilgangen være lettere at gå til og begribelig for bygningsejerne, der skal betale for certificeringen.

Idéerne skal konkretiseres
Mange af de AktivHus-projekter, som allerede findes i Danmark, er startet op af Brian Wendins arbejdsgiver, Velux, som dog ikke har ejerskab på projekterne. Blandt disse er de to nybyggerier Bolig for livet i Lystrup ved Aarhus og Green Lighthouse i København. Men også renoveringer er gennemført efter principperne om AktivHus, eksempelvis kulturcentret Osramhuset på Nørrebro i København. I det cirkulære bæredygtighedsprojekt Green Solution House, der i øjeblikket bygges på Bornholm, indgår AktivHus principperne som definerende parametre sammen med både DGNB og Cradle to Cradle .

De gode idéer og erfaringer, som projekterne har skabt, skal nu udvikles fra pilotprojekt-stadiet og implementeres i byggebranchen. Her falder det naturligt at bruge Building Green som en kanal til at præsentere rådgivere, arkitekter og andre i byggebranchen for Aktivhus Foreningen og dens tanker, fordele og indhold i medlemskab af foreningen. Konkret sigter AktivHus Foreningen på at nå ud til en bred vift af rådgivere, arkitekter og konstruktører, ligesom man håber at engagere producenter af byggematerialer, typehusfirmaer samt organisationer som DI Byg, Dansk Byggeri og Arkitektforeningen.

Forhåbningen er, at de vil finde tilbuddet om adgang til viden og uddannelse i at bruge AktivHus-klassificeringen til at styre projekter, som medlemskab af den nye forening giver, for attraktivt.

Ser man længere frem, ligger foreningens initiativtagere inde med et håb om at, AktivHus-standarden eksempelvis bliver inddraget i kommunernes planlægning af nye boligområder og mere ambitiøst bliver den foretrukne standard for små og mellemstore bygninger.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094