23948sdkhjf

Højesteret frikender licitationsleder for ansvar

En sag fra 2008 mellem Avannaa Arkitekter og Rambøll Grønland har nu fundet sin afgørelse i den danske Højesteret.
Det var ikke ansvarspådragende, da en licitationsleder afslog at åbne tre glemte kuverter for derefter at tilbageleverede dem uåbnet til tilbudsgiverne under en licitation.

Det fastslår Højesteret i dag på baggrund af en sag fra 2008 omkring licitation angående en tilbygning til en skole i Sisimiut i Grønland.

Sagens baggrund:
”Den 18. juni 2008 blev der afholdt licitation angående opførelse af en ny tilbygning til Bygge og Anlægsskolen i Sisimiut. Rambøll Grønland A/S forestod som underrådgiver licitationen på vegne af Avannaa Arkitekter ApS (nu Avannaa Arkitekter og Planlæggere ApS under konkurs), som var totalrådgiver for bygherren, Grønlands Hjemmestyre (nu Grønlands Selvstyre).

Tre kuverter med tilbud, som parterne er enige om var afleveret rettidigt på forstanderkontoret på skolen, blev ved en fejltagelse ikke medbragt til åbningen og oplæsningen af tilbuddene, som blev gennemført i et klasselokale på skolen, men efterladt i forstanderens dueslag uden for hans kontor.

Da de glemte kuverter var bragt ind i licitationslokalet efter oplæsningen af de øvrige bud, blev de – efter beslutning af Rambøll Grønlands licitationsleder – tilbagegivet til tilbudsgiverne uden at være åbnet.

Efterfølgende besluttede bygherren at annullere licitationen, og en ny licitation blev afholdt den 25. juni 2008. Den nye licitation resulterede samlet set i højere tilbudspriser end den første licitation.

Ved Grønlands Landsrets dom af 26. maj 2010 blev Avannaa Arkitekter pålagt erstatningsansvar over for bygherren for det lidte tab svarende til differencen mellem de opnåede tilbud under første og anden licitation, og Rambøll Grønland blev dømt til at friholde Avannaa Arkitekter for bygherrens erstatningskrav.

Avannaa Arkitekter ankede ikke dommen i forhold til bygherren, men Rambøll Grønland har anket dommen over for Avannaa Arkitekter. Der er enighed om, at Avannaa Arkitekter herefter må identificeres med bygherren i forhold til Rambøll Grønland.

Hovedspørgsmålet for Højesteret er, om Rambøll Grønland har handlet ansvarspådragende ved ikke at åbne de tre glemte kuverter med tilbud under licitationen, og om det var en ansvarspådragende fejl, at licitationslederen udleverede disse tre kuverter uåbnet til tilbudsgiverne.”


Højesterets dom:
Højesteret fastslog, at det ikke var en fejl, at Rambøll Grønlands licitationsleder afslog at åbne de tre glemte kuverter, og at det heller ikke var en ansvarspådragende fejl, at licitationslederen tilbageleverede de tre glemte kuverter til tilbudsgiverne uden at åbne dem. Rambøll Grønland blev derfor frifundet for Avannaa Arkitekters erstatningskrav.

Højesteret udtalte i den forbindelse, at tilbud som udgangspunkt ikke må tages i betragtning, hvis de ikke inden åbningen af tilbud blev påbegyndt, var til stede der, hvor åbningen og oplæsningen af tilbuddene fandt sted, og at dette gælder, selv om tilbudsgiver har sørget for at indlevere sit tilbud i rette tid og på rette sted.

Læs hele Højesterets afsagte dom fra 18. december 2014 her.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078