23948sdkhjf

Byggebranchen går glip af dansk jobvækst

Beskæftigelsen er dansk økonomis solstrålehistorie for øjeblikket, men byggebranchen må se langt efter arbejde i 2015.
Den danske bygge- og anlægssektor går imod strømmen, når det kommer til beskæftigelsesudviklingen i Danmark. For mens tal fra Danmarks Statistik viser, at arbejdsmarkedet udgør et lyspunkt i dansk økonom, så forventer Dansk Byggeri, at et beskæftigelsesfald på 4.500 personer i 2015 .

Konklusioner fra Dansk Byggeris konjunkturanalyse 2015

• Byggebeskæftigelsen vil falde med 4.500 personer i 2015, men stige tilsvarende i 2016.

• Nybyggeriet af boliger stiger moderat med de store byer som motor, mens erhvervsbyggeriet er reduceret til et rekordlavt niveau.

• Renoveringsaktiviteten er drastisk faldende hos både private og erhverv.

• Anlægsaktivteten vil stige markant som resultat af Femern Bælt-forbindelsen samt større offentlige investeringer.
En ny opgørelse fra Danmarks Statistik viser, ifølge Dansk Byggeri, en stigning i såvel den samlede beskæftigelse såvel som arbejdsstyrken på 12.000 personer i fjerde kvartal af 2014, og set over hele året viser arbejdskraftundersøgelsen, at beskæftigelsen angiveligt er steget med hele 59.000 personer, heraf 38.000 heltidsansatte.

- Pudsigt nok understøttes fremgangen ikke af et mere traditionelt opsving i form af økonomisk vækst eller fremgang i privatforbrug. Tidligere i historien har man set jobløse opsving, men for 2014 blev situationen altså nærmest den stik modsatte, siger Bo Sandberg, der er cheføkonom hos Dansk Byggeri.

Økonomien stimuleres i øjeblikket
Selvom byggebranchen - med et forventet beskæftigelsesfald på 4.500 personer i 2015 (se faktaboks) - kommer til at svinge modcyklisk i forhold til resten af arbejdsmarkedet, så forventer Dansk Byggeri bedring i en række økonomiske parametre i 2015, som øger sandsynligheden for et økonomisk opsving i indeværende år.

- I øjeblikket stimuleres dansk økonomi af en temmelig stærk cocktail bestående af olieprisfald, importeret deflation, lave renter, lav effektiv kronekurs samt ECB’s (Den Europæiske Centralbank, red.) forsøg på at puste økonomisk liv i Eurozonen. Alt dette trækker isoleret set i retning af højere BNP-vækst og højere privatforbrug. Så der er mange økonomiske fugle på taget i øjeblikket, men endnu er kun arbejdsmarkedsudviklingen den eneste fugl i hånden, forklarer Bo Sandberg.

Danmarks Statistik understreger, at arbejdsmarkedstallene er behæftet med en usikkerhed på +/- 20.000, hvilket Bo Sandberg dog ikke mener, kan ændre ved et godt dansk beskæftigelsesår.


Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093