23948sdkhjf

Flade tage bedre end deres rygte

Flade tage har længe haft et dårligt ry på grund af problemer med utætheder. Bedre materiale og taglæggere betyder, at flade tage i dag er i høj kvalitet med en garanti på op til 15 år.
Huse med flade tage skal du holde dig fra. Sådan har det lydt i mange år. Der samler sig vand på taget, når det regner, som ikke kan løbe af. Og vandet trænger ned i tagkonstruktionen, så der opstår store fugt- og rådskader.
Det er især flade tage på huse fra 1970'erne, som ofte er lavet uden hældning på taget og med tagpap af en dårlig kvalitet, der har været problemer med.

Men det er ikke tilfældet mere. Flere eksperter vurderer, at flade tage er så gode i dag, at der ikke er noget grund til at fravælge dem.

- De flade tage er blevet bedre. Der er kommet fald på - de er ikke 100 % flade mere, materialerne er blevet bedre, og der er kommet bedre underlag, siger Erik Brandt, civilingeniør og seniorforsker, Statens Byggeforskningsinstitut (SBi).

Dårlige konstruktioner og materialer
De flade tage dukkede op i Danmark i 1950'erne, og op gennem 1960'erne og 1970'erne var de meget populære. Inspirationen kom fra modernisme i Tyskland og de flade built-up tage fra USA, som er udført med tagpap.

- Der var problemer med de flade tage fra den periode, fordi tagpappet og konstruktionen ikke var god nok. Det skabte rygtet, at flade tage ikke var gode, og derfor gjorde det mindre populært, fortæller Jan Felland, videnformidlingschef og bygningskonstruktør i Bolius.

Problemer med fugt - indefra og udefra
De flade tage fra den periode havde problemer med, at der trængte fugt ind i tagkonstruktionen både udefra - regn og smeltevand, der trænger ind, og indefra - kondens indefra huset, der ikke kan komme ud, forklarer Jan Felland.

Det var årsag til:

- Råd
- Svamp
- Skimmelsvamp og dermed dårligt indeklima
- Skjolder på loftet

Krav for hældning på tag
Hvor det tidligere var tilladt at lave et 100% fladt tag, skal et tag ifølge Bygningsreglementet for småhuse (4.5.1) i dag have en hældning, så regn og smeltevand fra sne kan løbe af. Kravet vil i de fleste tilfælde være opfyldt, hvis tagfladens hældning er mere end 2,5 procent svarende til 2,5 cm pr. meter. Et tag med denne minimumshældning vil dog stadig blive omtalt som et "fladt" tag.

Kvaliteten af tagpap væsentligt forbedret
- I dag er tagpappet også af en bedre kvalitet, og der er kommet nye produkter - en slags gummidug, der gør det langt nemmere at lave flade tage i en ordentlig kvalitet, fortæller Jan Felland.

Kræver lidt mere opmærksomhed under udførelsen
- Man kan sagtens vælge et fladt tag. Men det kræver lidt mere opmærksomhed under udførelsen, og du skal måske lidt oftere op på taget og tjekke det, men det betyder ikke, at du skal op taget om vinteren og feje sne ned. Det skal det kunne holde til, siger Jan Felland.

Vælg entreprenør der er tilknyttet en garantiordning
Ifølge Tommy Bunch-Nielsen er det største problem med flade tage i dag, de håndværkere der ikke kan udføre arbejdet ordentligt.

- Man skal altid vælge en entreprenør, der er i stand til at lave det. Sørg for at han er tilknyttet en garantiordning eller er medlem af Dansk Byggeri, siger han.

Flade tage giver arkitektonisk frihed
Det flade tag åbner op for hustyper, der kun kan lade sig gøre med fladt tag. Derfor har mange arkitekter en forkærlighed for stilen.

- Fordelen ved flade tage er, at de giver større arkitektonisk frihed. Tagpap egner sig godt til den moderne arkitektur, og specielt listedækninger er populære, fortæller Tommy Bunch-Nielsen.

Kilde: Bolius - www.bolius.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078