23948sdkhjf

250 nye vandhaner i Københavns Lufthavn

Intelligente vandhaner sparer store summer i lufthavn.
Hver dag besøger næsten 70.000 gæster Københavns Lufthavn. Langt de fleste med et besøg af en varighed, der også kræver et besøg på toilettet og at vaske hænder under en af de 4000 vandhaner i lufthavnen. Netop afsluttet test viser, at intelligente vandhaner potentielt kan spare over 3 mio. kr. om året.

- Vi har kigget på energibesparelser overalt, så det var en positiv overraskelse for os, at der var så meget at hente på noget så simpelt som at skifte en vandhane, forklarer energichef Niels Hunderup, der er ansvarlig for at sikre, at Københavns Lufthavne udfører energibesparelser på 17 GWh inden 2020 - selvom antallet af passagerer vokser, og lufthaven udvider sine kvadratmeter.

Test endte med køb
Selve testen er gennemført i lufthavnens Terminal 2, hvor der er udskiftet armaturer på 12 håndvaske på et af de mest travle toiletter. Udgangspunktet var et miks af både 1- og 2-grebs-armaturer, og resultatet var meget positivt. Mellem 900 og 1.500 kr. besparelse på de to vandhanetyper. Testen blev foretaget over 28 dage, men i lufthavnen er der dagligt et meget jævnt forbrug, så der behøves ikke langvarige testperioder.

- Vi startede med at sætte målere op for at dokumentere det nøjagtige vandforbrug på håndvaskene. Efter 14 dage skiftede vi de eksisterende armaturer ud med et miks af elektroniske FM Mattsson-vandhaner og et-grebs armaturer med såkaldt koldstart. Og ret hurtigt tegnede der sig et mønster af meget store besparelser, siger energirådgiver Claus Jønsson fra Ostnor Danmark.

Efterfølgende har lufthavnen købt 250 nye vandhaner og udskiftet armaturer i administrationsbygningen samt på de store toiletter på begge sider af sikkerhedszonen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093