23948sdkhjf

Hospitalsbyggeri vil være verdensmester i sikker byggeplads

Ambitionerne for sikkerheden på Bispebjerg Hospitals byggepladser er tårnhøje.
Byggeriet af Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg foregår midt i byen på et hospital i fuld drift. Byggeprojektet strækker sig over de næste 10 år, og når byggeriet er på sit højeste, vil omkring 500 håndværkere daglig gang på byggepladsen.

Det stiller høje krav til bygherren, hvis så mange mennesker skal gå sikkert på arbejde. Sikkerhedshåndbogen er et af flere tiltag, der skal gøre Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg til en attraktiv og forbilledlig arbejdsplads.

- Vi vil som ansvarlig bygherre gerne sætte barren højt for sikkerheden. Derfor har vi udarbejdet vores egen sikkerhedshåndbog med en række regler og politikker, som alle, der arbejder på byggepladsen, skal overholde, siger entreprisechef Carsten Nyboe.

På med hjelmen
Den udførende entreprenør har ansvar for sikkerhedskoordineringen på byggepladsen. På Bispebjerg har byggeorganisationen derudover allieret sig med firmaet FM Bygningsdrift, der skal fungere som bygherrens forlængede arm for at sætte ekstra fokus på sikkerhed og trivsel.

Hanne Schack Blichmann skal som FM Bygningsdrifts overordnede arbejdsmiljøkoordinator rådgive og sikre, at regler og politikker i sikkerhedshåndbogen bliver fulgt. For at opnå succes med det, mener hun, at det er afgørende at kommunikere tydeligt og appellere til den enkeltes medansvar.

- Det handler jo om mennesker og om at hjælpe hinanden. Vi vil gerne skabe en kultur, hvor folk tager ansvar for hinanden, og hvor det er ok at minde sin kollega om, at hjelmen skal på efter kaffepausen, siger Hanne Schack Blichmann.

Hun har særligt fokus på at forebygge ulykker og nedslidning. For eksempel er det hendes opgave at påpege uhensigtsmæssige løft, som er dårlige for ryggen, og hjælpe den udførende med at finde en løsning eller et hjælpemiddel, så løftet kan udføres korrekt. Hun skal også håndhæve reglen, at håndværkerne altid skal bære synlighedsvest. Det kan nemlig være med til at forhindre ulykker.

Ros fra branchen
Entreprenørfirmaet Henning Have har udført jordentreprisen på det nye parkeringshus, der er ved at blive opført på hospitalet. Direktør Henning Have roser sikkerhedshåndbogen og det høje ambitionsniveau:

- Jeg synes, det er et fantastisk redskab for os. Håndbogen er målrettet opgaven og gør et lidt tungt emne letforståeligt. Det er vigtigt for folk på pladsen, at de kan se sig selv i den, så det ikke bare er nogle floskler, bygherren trækker ned over hovedet på dem. Jeg mener, at det gør, at folk rent faktisk læser den og starter en diskussion i skuret.
Han ser også en stor styrke i, at reglerne gælder for alle på tværs af fag, fordi det vil være med til at skabe en form for fællesskab på byggepladsen.

De bløde værdier
Men det handler ikke kun om regler og politikker. De bløde værdier er mindst lige så vigtige. For eksempel skal de forskellige firmaer, der arbejder på pladsen, spise sammen i en fælles frokoststue og ikke hver for sig, som det er typisk på mange byggepladser. På den måde lærer tømreren og mureren hinanden at kende, og forventningen er, at det skaber større respekt for hinandens forskelligheder.

- Vi tror på, at et godt arbejdsmiljø, hvor folk trives, fører til mere overskud på både jobbet og i privatlivet. Det giver glade folk på pladsen, som leverer et godt stykke arbejde, og så får man i sidste ende en glad bygherre. Det er jo win-win for alle parter, siger Carsten Nyboe, og han bakkes op af Henning Have:

- Det er vigtigt med de fælles faciliteter. Et gammelt ordsprog lyder: Hvis folk kan synge og spise sammen, så kan de bygge verden sammen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127