23948sdkhjf

Nyt oplevelsescenter på vej i Lydum Mølle

Lydum Mølle, som i mere end 100 år har leveret elektricitet til det omkringliggende sydvestjyske lokalsamfund, skal videreføres som et levende oplevelsescenter, hvor besøgende kan opleve livet på et af landets gamle jævnstrømsværker. Realdania støtter første etape af projektet med 4 mio. kr.
En imponerende eltavle med lange rækker af afbrydere, målere og visere vidner om, at Lydum Mølle har en fortid som centrum for strømforsyningen til beboerne i Lydum Sogn og omegn.

Nu er generatorerne i Lydum Mølle slukket, og en gruppe lokale samlet i Foreningen Lydum Mølle har overtaget møllen med henblik på at føre den videre som et levende oplevelsescenter. Her skal besøgende kunne opleve dagligdagen på et jævnstrømsværk, som det så ud i 1950-60'erne, eller bruge stedet som udgangspunkt for udflugter og friluftsaktiviteter i det smukke landskab langs Lydum Å.

Det samlede "Projekt Lydum Mølle - natur og kulturmiljø" er et resultat af et professionelt udredningsarbejde, som blev gennemført i 2005 og 2006 med støtte fra Realdania. Og nu giver Realdania 4 mio. kr. til gennemførelse af projektets første etape, der består i en renovering af tag og facader på selve møllebygningen og på stuehuset og foderstofbygningen, som er en del af bygningsanlægget.

Renoveringen skal dels sikre bygningerne mod uoprettelig skade, dels bevare og fremhæve de spor, forskellige tidsperioder og funktioner har afsat på mølleanlægget - spor som fortæller om en lang periode af den lokale industrihistorie, og om hvordan vandkraften i århundreder er blevet brugt som ressource, først til at male korn og siden til at lave elektricitet.

Projektleder i Realdania Anne-Mette Gjeraa udtaler:

- Vi er glade for at kunne støtte det store arbejde, de lokale kræfter lægger i bevarelsen og formidlingen af Lydum Mølles bygningsmæssige kulturværdier. Det er et projekt, som vil være med til at skabe nyt liv og nye bæredygtige aktiviteter på stedet, og som på den måde vil bringe såvel turisme som lokalt sammenhold til en yderligt beliggende egn af Danmark.

Formanden for Foreningen Lydum Mølle Herman H. Kristiansen udtrykker ligeledes stor glæde:

- Samarbejdet med Realdania har løftet hele projektet. Nu kan vi komme i gang med den første fase, som vil sikre Lydum Mølles fremtid. Samtidig har vi fået et godt og gennemarbejdet grundlag for at realisere hele visionen om et levende natur- og kulturcenter ved Lydum å.

Kilde: Realdania - www.realdania.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111