23948sdkhjf

Bejdsede gulve baner vejen for farver i dansk byggeri

Danske arkitekter foretrækker i stigende grad farvede trægulve som et anderledes element i indretningen. For nylig leverede Woodfloor gulve i træ til Royal Copenhagen og Day Birger et Mikkelsen. I begge forretninger anbefalede arkitekterne at bejdse gulvene i mørke farver.
Bejdsede trægulve i gule, orange, røde og blå farver. Tendensen har længe været klar hos arkitekter i både Belgien og Østrig, og ifølge Woodfloor har danske arkitekter nu også fået øje på de farvede trægulve i indretningen af blandt andet butikker og virksomhedsdomiciler.

- De seneste år har vi set flere og flere farvede gulve. Indtil nu har især sort været populære, men vi forventer, at danske arkitekter i fremtiden også får mod på de pangfarver, som vi ser i resten af Europa, fortæller direktør hos Woodfloor Henrik Andersen.

Blåt trægulv til Royal Copenhagen
Til renoveringen af Royal Copenhagens flagskibsforretning på Amagertorv i København leve-rede Woodfloor 1.200 kvadratmeter massiv stavparket i eg. Efter montering blev gulvet bejdset mørkeblåt efter en 300 år gammel bejdsemetode.

- Royal Copenhagen er eksempel på, at bejdsen giver mulighed for at sætte et unikt præg på indretningen. Med den blå farve understreger virksomheden sin lange historie med porcelæn. Og samtidig får den blå farve en samlende effekt i det store hus, der både rummer butik og cafe, forklarer Henrik Andersen.

Dansk design på sorte gulve
Også den danske designvirksomhed Day Birger et Mikkelsen har benyttet sig af de farvede gulve i indretningen af deres designbutik i Odense. Her indrammes tøjkollektionerne af 400 kvadratmeter sortbejdset plankegulv i eg.

Netop eg er meget velegnet til sort bejdse, fordi den mørke træsort forstærker dybden i brune, sorte og blå farver. Falder valget i stedet på gule og orange gulve i træ, er lyse træsorter som ask og ahorn et godt valg.

Overfladebehandling er alfa og omega
Ikke kun træsorten er afgørende for et smukt resultat med farvede gulve. Derfor rådgiver Wood-floor grundigt i forbindelse med levering af gulve, der skal bejdses efter montering. Især den rette grundbehandling er alfa og omega for et smukt resultat med bejdsen.

Woodfloor anbefaler som regel, at gulvet grundbehandles med kalkfri lud, som får træet til at suge farven jævnt til sig. Og efter bejdsning er det en fordel at lakere gulvet med en helt mat lak, som bevarer træets naturlige udseende samtidig med, at det farvede gulv får en stor slid-styrke.

- Hvis arkitekten tager højde for den rette træsort og behandling, er der intet til hinder for et smukt resultat på lang sigt med farvede gulve. Derfor tror jeg, vi snart ser både grønne og gule gulve i Danmark ligesom i resten af Europa, vurderer Henrik Andersen.

Kilde: Woodfloor

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109