23948sdkhjf

Byplanprisen 2007 gik til Silkeborg Papirfabrik

- I den overordnede strukturplan er der fokus på høj arkitektonisk kvalitet samt realiserbare planløsninger. Sådan lød dommernes flotte begrundelse for at dette års byplanpris gik til Papirfabrikken i Silkeborg.
Borgmester Jens Erik Jørgensen var torsdag aften i Sønderborg for at modtage prisen på vegne af Silkeborg Kommune, Henton Ejendomme og Årstiderne Arkitekter A/S ved det 57. danske byplanmøde. Prisen uddeles hvert år af Dansk Byplanlaboratorium.

- Som Borgmester i Silkeborg er jeg naturligvis meget glad og stolt over, at Byplanprisen 2007 går til Papirfabrikken, sagde Jens Erik Jørgensen i sin takketale.

Dommernes begrundelse
- I den overordnede strukturplan er der fokus på høj arkitektonisk kvalitet samt realiserbare planløsninger. Det afgørende og nyskabende i planlægningsprocessen er den effektive partnerskabsorganisering. Tidlig inddragelse af investorer, lejere og brugere har medført, at de faglige mål for bykvalitet har kunnet fastholdes i realiseringen af projekterne, fordi der er skabt en fælles forståelse hos alle parter.

Dynamisk proces
I begrundelsen for at give prisen til Papirfabrikken har dommerkomiteen fremhævet den gode organisering og den hurtige proces, som har ført til et unikt resultat.

- Omdannelsen af Papirfabrikken var en utrolig dynamisk proces. Det lykkedes investorer, arkitekter og myndigheder at etablere et fantastisk godt samarbejde og opretholde den nødvendige fremdrift i projektet, fortæller Jens Erik Jørgensen og fortsætter. Det, at investorerne, lejerne og brugerne har været med i processen rigtigt tidligt, har skabt et flot resultat, hvor ny og gammel arkitektur og brugen af området spiller godt sammen.

Fra gys til succes
Den anden vigtige grund til at Papirfabrikken har fået prisen er den vellykkede omdannelse af det gamle industriområde til et nyt moderne byområde med en blanding af virksomheder, kulturelle institutioner og boliger.

- Da produktionen på Papirfabrikken stoppede for 7 år siden var der jo virkelig tale om et skår i byens selvbevidsthed – og samtidig et skrækscenarium: Skulle her nu bare ligge en fabriksruin i de næste mange år. Men det blev så i stedet for til en succeshistorie. Et område midt i byen, som fik en helt ny profil i løbet af meget kort tid, siger Jens Erik Jørgensen stolt.

Læs også: Casa vinder største renoveringsprojekt til dato

- Silkeborg har taget den nye bydel til sig. Papirfabrikken er nu et kraftcenter og et ”in-sted”, som ingen Silkeborgensere i dag kunne forestille sig, at byen var foruden.

Mulighed for fortsat udvikling
Dog er der fortsat ting at tage fat på i forbindelse med området.

- Vi mangler fortsat at få skabt en bedre overgang mellem Papirfabrikken og den eksisterende by. Der skal skabes bedre forbindelse mellem Papirfabrikken, Torvet og Havnen, så borgerne og vores mange turister frit og naturligt vil cirkulere mellem disse attraktioner. I kommuneplanlægningen vil dette være et væsentligt tema, slutter Jens Erik Jørgensen.

Læs også: Sweco binder to arkitektbrands sammen i ny arkitekttegnestue

Det synlige bevis på prisen, en bronzeskive, skal nu placeres på et centralt sted på Papirfabrikkens område.

Kilde: Silkeborg kommune

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.219