23948sdkhjf

Vinder af Byplanprisen har mødt bump: - Vi har i den grad brug for den slags visioner

Naturen, biodiversiteten og vandet er drivere for byudviklingen og fællesskabet i bydelen Nye, som ligger ti kilometer nord for Aarhus. Bydelen udvikles af Tækker Group i samarbejde med Aarhus Vand og Aarhus Kommune. 

Og det er netop dette samarbejde kombineret med en række konkrete løsninger, som er hovedbegrundelsen for, at en enig jury har udpeget udviklingen af Nye som vinder af Byplanprisen 2022, skriver Dansk Byplanlaboratorium i en pressemeddelelse.

Prisen blev uddelt af Dansk Byplanlaboratorium ved årets Byplanmøde.

Nye vinder Byplanprisen i tæt opløb med Tønder kommune for Tøndermarskinitiativet og byomdannelse i Højer og Høje Taastrup C P/S for Høje Taastrup C.

Stærkt samarbejde og fælles vision

Vinderen af prisen lægger vægt på, at den naturbaserede udvikling er et resultat af et stærkt samarbejde og en fælles vision.

- Et godt samarbejde med Aarhus Vand og Aarhus Kommune har været helt afgørende for, at vi har fået prisen. De to organisationer har taget nogle ambitiøse valg i forbindelse med udviklingen af Nye. Så jeg er særligt glad for at det er hele projektgruppen, der modtager den fornemme pris, siger idémand og ejer af Tækker Group, Jørn Tækker, i pressemeddelelsen.

Nye vil, når den står færdig, være en forstad på størrelse med Odder bestående af syv bydele med hver deres karakter. Selve boligmassen bliver tæt og bygges overvejende af bæredygtige materialer og udbydes i forskellige ejerformer. Desuden vil bydelen rumme offentlige institutioner og detailhandel.

Byen Nye

Bydelen Nye, som ligger 10 kilometer nord for Aarhus, udvikles af Tækker Group i samarbejde med Aarhus Vand og Aarhus Kommune.

Nye bliver skabt ud fra et stærkt ønske om at tænke og leve anderledes på en grøn og bæredygtig måde. 

De første boliger i bydelen blev igangsat efter mere end 10 års planlægning i sommeren 2017, og de første beboere flyttede ind i 2018. Ved fuld udbygning har Nye en kapacitet på 15.000-20.000 indbyggere.

Aarhus Kommune

Særligt for Nye er, at de enkelte grunde udstykkes som sokkelgrunde. Det sikrer store friarealer til natur og skaber et åbent miljø med vægt på biodiversitet, hvor vilde grønne rabatter og åbne vandrender er det gennemgående træk. Regnvandet samles fra hele området, renses og bruges til toiletskyl og tøjvask.

- Vi har i den grad brug for den slags visioner

Selvom bydelen Nye endnu ikke står klar og også har mødt bump på vejen, så er Ellen Højgaard Jensen, direktør i Byplanlaboratoriet, ikke i tvivl om Nyes betydning. 

- Vi har i den grad brug for den slags visioner. Det er nødvendigt at prøve grænser og nye veje af for at nå frem til den bæredygtige fremtid, vi alle ønsker os så brændende. Derfor er der behov for samarbejder, som det vi ser i Nye, hvor private aktører, kommuner og ikke mindst forsyningsselskaber viser vejen for fremtidens byudvikling. Det vil vi gerne være med til at anprise med Byplanprisen, siger Ellen Højgaard Jensen.

Og netop i Nye, mener Arkitektforeningens direktør Lars Autrup, at det er spændende at se, hvordan partnerskabet bag har blik for helheden:

- Bydelen Nye bringer os tættere på visionen om en reel bæredygtig by, som sætter helt nye standarder for planlægning, regnvandsløsninger og infrastruktur. Det er fantastisk med en privat udvikler, der viser vejen for den bæredygtige udvikling og sammen med virkeligt dygtige rådgivere formår at komme med et stærkt æstetisk bud på fremtiden by, siger Lars Autrup.

Byplanprisen siden 1996

Byplanprisen uddeles af Dansk Byplanlaboratorium og Akademisk Arkitektforening til en kommune, en region eller en organisation, som har gjort ”en særlig indsats for at fremme gode, smukke eller innovative bymiljøer”. Prisen er uddelt siden 1996.

I 2022 er prisen uddelt med særligt fokus på, hvordan partnerskaber mellem relevante myndigheder, private aktører, forsyningsselskaber og borgerinitiativer mm. fungerer i praksis.

Juryen for Byplanprisen 2022 består af Bodil Henningsen og Sune Porse Carlsen, udpeget af Akademisk Arkitektforening samt Lisbet Wolters og Marie Stender, udpeget af Dansk Byplanlaboratorium og Peer Frank, udpeget af Foreningen af Byplanlæggere.

Prisen de sidste 3 år

2021: Syddjurs kommune for ”Ebeltoft i udvikling”

 2020: Faaborg-Midtfyn Kommune for ”Fremtidens forstad”

2019 Aalborg Kommune og Himmerland Boligforening for ”Aalborg Øst”

Dansk Byplanlaboratorium

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156