23948sdkhjf

3XN tegner kulturhus i Molde

3XN har vundet konkurrencen om et teater- og jazzhus i Molde i Norge. 3XNs projekt tager helt bogstaveligt fat i den eksisterende Gørvellplassen, hvor huset er placeret og skal danne rammen om balndt andet bibliotekter, et kunstcenter og den internationale Jazz Festival.
Arkitektfirmaet 3XN skal tegne kulturhuset i Molde i Norge.

Projektet tager udgangspunkt i pladsen huset ligger på og minder mest af alt om en række slanke, lette både, der løfter sig i forhold til hinanden.

Kulturhuset bliver relativt lavt, blot tre etager og samler Teatret Vårt, Molde Internationale Jazz Festival, Bjørnsonfestivalen, Biblioteket og Kunstnersentret i en kompakt og funktionel bygning, som med sine brugbare og tilgængelige overflader bevarer det anvendelige areal på Gørvellplassen og gør det fleksibelt med mange muligheder.

Bygningsstrukturen er nutidig og nyskabende, men samtidig enkel, djærv og uden excesser. Den harmonerer således med det regulære og nøgterne, eksisterende byggeri på stedet, og det udpræget vandrette udtryk er med til at åbne pladsen i nord-sydlig retning. En ensartet belægning og beklædning på både vandrette, skrå og lodrette flader med en lokal stenart øger indtrykket af en samlet struktur og skaber ro og overskuelighed.

Huset er udvendig præget af et bredt trappeanlæg – med bede til Moldes roser – og med god plads til at sidde, når vejret tillader det. Jazzfestivalen får her helt ’gratis’ en stor, central scene, der kan blive et nyt samlende midtpunkt i byen.

Hjertet i kulturhuset er scenen og salen. Erfaringen siger, at man opnår den bedste akustik med en ’skotøjæske’. Salen er derfor rektangulær og vinkelret sal uden ’påhit’. Kulturhuset indeholder desuden et bibliotek og et kunstnercenter med galleri ud til den øvre plads. Her udnyttes scenetårnets massive væg som ophængningsvæg, og godt ovenlys hentes ned fra pladsen over galleriet. Biblioteket er placeret meget synligt ud mod pladsen i bygningens østlige fløj.

Her er der god forbindelse til den højloftede foyer, så folk med ærinde til biblioteket ikke kan undgå at opdage galleriets udstillinger, og måske lade sig lokke forbi.

Kilde: 3XN - www.3xn.dk

Læs mere om: 3XN
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094