23948sdkhjf

Danske supervinduer kan blive evig energikilde

Tænk hvis man i alle danske bygninger installerede supervinduer som Banedanmark gjorde i år 2000. Så ville danskernes 60 millioner kvadratmeter vinduer blive en evig energikilde - i stedet for som nu en daglig udgift og årsag til forurening af atmosfæren med tonsvis af CO2.
Banedanmark viste vejen ved at installere CO2 neutrale nul-energi-ruder.

Byggeforskningsinstituttets tal
Beregning på basis af tal fra Statens byggeforskningsinstitut, SBi, viser at der årligt kan spares 12 000 000 000 kWh, lige så meget som energien fra en tredjedel af landets kraftværker.

Hver kvadratmeter vindue sparer ifølge Bygningsreglementets formler 200 kWh per år, når U-værdien reduceres med 2,2 W/m2.K. Det er forskellen mellem et nul-energi-vindue på 0,8 og gennemsnittet af U-værdierne af landets eksisterende vinduer, ca 3,0.

Banedanmarks supervinduer
Banedanmark gjorde det allerede for syv år siden. Energivinduerne hos Banestyrelsens hovedsæde i København blev monteret samtidig med en gennemgribende ombygning og renovering af den tidligere Nordisk Fjer bygning i år 2000.
Det drejer sig om vinduer med persienneruder fra virksomheden Nordicon, som har specialiseret sig i vinduer og energiruder med indbyggede persienner.

Banestyrelsens valg faldt på trelagsruder med ekstra egenskaber. Ruderne er tre-lags med energicoatning og Argon isoleringsgas. Dertil kommer persiennen som det fjerde lag. Ifølge Statens byggeforskningsinstitut, SBi giver denne type rude et positivt energibidrag til bygningen i stedet for et tab.

De allernyeste vinduer af årgang 2007 er endnu bedre, idet de opfylder de tyske regler for passiv-huse. der ikke behøver installering af opvarmningsanlæg. U-værdien for vinduet skal være så lav som 0,8 W/m2.K.

Solafskærmning gør klimaanlæg unødvendigt
Nordicon ruderne, de såkaldte persienneruder har den ekstra fordel, at der ikke er behov for gardiner eller anden solafskærmning på grund af persienne mellem glassene.

Nordicon persiennerne - det ekstra lag i energiruden - giver ekstra isolering, men yder også en variabel solafskærmningseffekt. Fra helt åben til en reduktion af solindstrålingen til ca 10 %. Klimaanlæg bliver derfor aldrig nødvendigt.

En række europæiske fabrikker leverer den nye ekstraisolerende type vinduer og flere danske vinduesfabrikker er på vej. Nordicon leverer komplette passiv-hus vinduer så vel som nul-energiruder til indbygning. Alle med indbygget dynamisk solafskærmning.

Opgraderingen betaler sig selv
Begrænsningen i CO2 udslippet kan ses som en forpligtelse over for miljøet, men den bliver også belønnet økonomisk. De 200 kWh sparet energi per kvadratmeter vindue betaler ofte hele udgiften ved udskiftning, opgradering eller nybyggeri.

Alternativ eller supplement til vindmøller
Skift til de nye vinduer overalt vil være et stort grønt projekt der årligt kan spare samfundet for 12 000 000 MWh. Det er ige så meget som ydelsen fra 6000 vindmøller, der hver kan yde ca 2 000 MWh. Et godt stort skridt i den rigtige retning.

Kilde: Nordicon Danmark

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096