23948sdkhjf

Mangel på fremmedsprog kan koste dyrt

Mangel på fremmedsprog kan have direkte økonomiske konsekvenser for danske virksomheder. Det viser en undersøgelse fra DI om erhvervslivets behov for fremmedsprog. Nogle af virksomhederne har oplevet så svære kommunikationsvanskeligheder, at de har tabt ordrer.
Sprogundersøgelsen viser, at næsten fire procent af de adspurgte virksomheder har oplevet tab af ordre på grund manglende kundskaber i fremmedsprog. Godt otte procent af virksomhederne har afstået fra nye markedsfremstød, fordi de har oplevet manglende fremmedsproglige kompetencer som en barriere på det globale marked.

DI's sprogundersøgelse er lavet i samarbejde med forsker Lisbeth Verstraete Hansen, Copenhagen Business School, og den ser på, hvilke fremmedsproglige kompetencer erhvervslivet har behov for, og hvilken betydning fremmedsprog har for virksomheder.

Undersøgelsen understreger, at hvis de danske virksomheder skal kunne klare sig på det globale marked, er det nødvendigt at have medarbejdere med forskellige fremmedsproglige kompetencer.

- Det virksomhederne ønsker sig mest, er medarbejdere, der er fagligt dygtige samtidig med, at de er gode til et eller flere sprog. De har brug for medarbejdere, som ved siden af deres uddannelse som for eksempel ingeniør eller cand. merc., også kan tale flydende tysk eller fransk, siger forskningspolitisk chef Charlotte Rønhof, DI, som præsenterede undersøgelsens resultater på et seminar i København i dag.

Selvom medarbejdernes sprogkundskaber er i højsæde hos virksomhederne, er det altså ikke nødvendigvis medarbejdere med en sproglig universitetsuddannelse, der står øverst på virksomhedernes ønskeseddel.

Undersøgelsen viser samtidigt, at engelsk er det vigtigste fremmedsprog i virksomhederne. Men der er også mange, der har et stort behov for at kunne kommunikere på andre sprog.

- Danmark handler med hele verden, men hele verden kan ikke tale engelsk. Udover engelsk viser undersøgelsen, at der er brug for tysk og fransk, siger Charlotte Rønhof.

Sprogundersøgelse er foretaget blandt et bredt udsnit af DI's medlemsvirksomheder. 312 virksomheder medvirker i undersøgelsen.

Kilde: Dansk Industri

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.282