23948sdkhjf

Året, der gik med Building Supply

Som mange andre har Building Supply valgt at se tilbage på året, der gik - tilbage på et år, der begyndte med rødglødende aktivitet og sluttede med en branche, der nåede toppen og nu skal finde sig til rette på et mere humant aktivitetsniveau.
Building Supply har set tilbage på året, der gik, 2007. Året startede ud som 2006 sluttede, med hektisk aktivitetet og travlhed for de mange aktører i branchen. Men 2007 blev året hvor byggebranchen nåede et vendepunkt – her ved årets afslutning taler tallene for fyringer og lukninger deres tydelige sprog. Byggebranchen har toppet – udfordringen er nu at finde sig til rette på et mere menneskeligt og normalt leje i 2008.

Planet Gruppen, ByggeMaterialeBranchen & Ungdomshuset på Jagtvej
Januar var måneden, hvor fritidshusproducenten Planet-Gruppen offentliggjorde planer om en kraftig ekspansion i Tyskland med et salg af 400 huse i 2007 og 500 til næste år. I oktober blev virksomheden overtaget af kapitalfonden Stones Invest.

I februar fik byggebranchen en ny forening, ByggeMaterialeBranchen, da BLF og BI blev lagt sammen. Foreningen skulle tale byggematerialebranchens sag med formand Anne Windfeldt Trolle i spidsen.

I marts måned kunne danskerne atter se, hvorledes de unge på Nørrebro skabte uroligheder i forsøget på at bevare Ungdomshuset. I kølvandet heraf oprettede støtter til Ungdomshuset en hjemmeside, hvorpå man opfordrede til at boykotte de virksomheder, der deltog i nedrivningen af Ungdomshuset på Jagtvej 69.

Byggemesser, Skanska & Icopal
Messen BYG 07 var blevet markedsført i den helt store stil, men da messen løb af stabelen i april-måned i Messecenter Herning var der langt mellem de besøgende i almindelighed og langt mellem de gode besøgende i særdeleshed. Messen faldt uheldigt sammen med ScandBuild, der afholdtes i Bellacenter. Ingen af de to messer nåede det ventede besøgstal – ScandBuild kom dog nærmere målet end BYG 07.

Entreprenørkoncernen Skanska, der hidtil har været en af de førende i byggebranchen i Danmark, måtte i maj måned se sig udkonkurreret på væsentlige markedsandele og meddelte dermed omverdenen, at man, som led i en gennemgribende fokuseringsplan, måtte skære forretningen ned for at fokusere på egne udviklingsprojekter og byggemarkedet i hovedstadsområdet. Det betød samtidig, at Skanska stoppede alle bygge- og renoveringsaktiviteter i Jylland og på Fyn. Der var tale om massefyringer i koncernen.

I juni-måned blev Icopal solgt til Investcorp. Købsprisen var kr. 6,3 mia.

Opbremsning, højhus-specialister & Livora
Og så kom juli måned med sommerferie og regnvejr. Og også i byggebranchen trak skyerne sammen. Efter de seneste års hektiske aktivitet i branchen, begyndte man så småt at mærke, hvis ikke en nedgang, så en opbremsning i ordreindgangen i byggeriet.

August kom med en smule bedre vejr, og for Rambøll blev det en god måned, hvor man styrkede sig på højhus-området med opkøbet af britiske Whitbybird, der lige netop er specialister inden for højhus-byggeri.

Livora, der tidligere på året havde åbnet en elementfabrik i det nordjyske, måtte i september dreje nøglen rundt og overlade færdiggørelsen af Tranum Ferieby til anden side.

2007 går på held
I sidste kvartal i 2007 var det altoverskyggende de mange fyringer og lukninger i branchen. Både hos Rationel Vinduer og Hjem A/S måtte man lade folk gå, og også mange af typehusfirmaerne måtte bøje sig støvet.

Heldigvis, lyder det fra eksperter på området, er de mange fyringer og lukninger ikke tegn på en krise i dansk byggeri. Det er blot tegn på, at den danske byggebranche, efter år med hektisk aktivitet og den ene regnskabs-rekord efter den anden, er ved at vende tilbage til et mere normalt aktivitetsniveau.

Derfor glæder Building Supply sig til at følge begivenhederne i en knap så rødglødende byggebranche i 2008.

Så med håbet om et snarligt gensyn, ønsker Building Supply alle sine læsere en god jul og et godt og indbringende nytår.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11