23948sdkhjf

Konkurrence om udvikling af fire havne på Bornholm

Bornholms Regionskommune udskriver nu en åben idékonkurrence, som skal sætte fokus på ny anvendelse og indpasning af nye funktioner i fire bornholmske havne. Idékonkurrencen gennemføres på baggrund af en forundersøgelsesfase bestående af konceptudvikling og bæredygtighedsanalyse. Både forundersøgelsen og arkitektkonkurrencen bliver gennemført med støtte fra Realdania.
De fire bornholmske havne, der medvirker i projektet er Allinge, Hasle, Nørrekås Lystbådehavn og Årsdale. For alle fire havne ønskes der konkrete bud på, hvordan havnene kan sikres en bæredygtig udvikling, som kan danne forbillede for udviklingen af havneområder i andre dele af Danmark.

Mange danske havne gennemgår i disse år store omvæltninger, hvor nedgangen i de traditionelle havneorienterede erhvervsaktiviteter åbner for etablering af nye aktiviteter hvor også rekreative miljøer og eksempelvis turisme indgår. Derfor efterlyser idékonkurrencen samtidigt også generelt anvendelige løsninger og forslag, som kan være inspiration for andre til, hvordan man skaber nyt liv i mindre havne.

Et vigtigt aspekt af idékonkurrencen er, at havnen og de tilhørende områder skal fungere hele året, skal have kontakt med byen, have den nødvendige service og samtidig placeres således, at området ikke privatiseres, men vedbliver at være et offentligt tilgængeligt og rekreativt område.

Det er vigtigt at bevare havnenes autenticitet og at fremtidige ændringer sker i respekt for den kulturarv, havnene repræsenterer. Konkurrencen skal desuden belyse, hvordan der kan skabes sammenhæng mellem by og havn, og hvordan eksisterende havneanlæg kan omdannes til ny anvendelse samtidig med at havnens kommercielle drift sikres.

- Med konkurrencen søges kreative og visionære forslag, der vil skabe inspiration for de mange havne rundt om i landet, der står over for tilsvarende udfordringer. siger Karen Skou, projektleder i Realdania, og fortsætter:

- Det er vigtigt at sætte fokus på nytænkning og anvendelse af de mindre erhvervshavne, på en sådan måde, at sammenhængen mellem by og havn sikres og havnens rekreative muligheder kommer hele byen til gode.

Borgmester i Bornholms Regionskommune Bjarne Kristiansen og formand for Teknik og Miljøudvalget Leif Olsen er enige om vigtigheden af at få belyst mulighederne for en revitalisering af de mindre bornholmske havne og ser derfor frem til, at arkitekt-konkurrencen vil frembringe en række visionære forslag til omdannelse af de lediggjorte arealer med respekt for de store kulturelle og rekreative værdier som havnemiljøerne rummer.

Akademisk Arkitektforening fungerer som konkurrencesekretariat for idékonkurrencen.

Kilde: Realdania

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109