23948sdkhjf

6.600 nye job: Overraskende fremgang i byggebranchen

Stik imod forudsigelserne stiger beskæftigelsen inden for både reparation og nybyggeri stærkt i første kvartal af 2015.
Der var i februar beskæftiget 147.900 arbejdere, funktionærer og mestre i den danske bygge- og anlægsbranche – målt i faktiske tal. Det er 6.600 flere end i første kvartal sidste år, som svarer til en stigning på næsten 5 procent.

- Der er fremgang i nybyggeriet og i aktiviteten ved anlægsvirksomhed, men det overrasker, at der også er fremgang i beskæftigelsen ved reparation og vedligeholdelse, siger chefanalytiker Finn Bo Frandsen, Dansk Byggeri.

Chefanalytikeren vurderer tilmed, at forklaringen på den positive udvikling må være de ekstraordinært mange renoveringer af almene boliger, som finder sted for tiden. Det er især set i lyset af BoligJobordningens ophør samt ophøret af aktivitet fra udbedring af stormskader efter stormene Bodil og Allan.

Entreprenører fører an
Byggebeskæftigelsen er også steget i forhold til fjerde kvartal af 2014, og det er stik imod prognosen fra Dansk Byggeri , ligesom det stiller sig i kontrast til de konjunkturmålinger, som Danmarks Statistik foretager, hvor de seneste måneder har været præget af negative forventninger til beskæftigelsesudviklingen .

Det er især inden for anlægsarbejde og nybyggeri, at beskæftigelsen er steget i seneste kvartal, og fordelt på brancher fører bygge- og anlægsentreprenørerne også an med stigningerne på henholdsvis 5,2 og 5 procent i sæsonkorrigerede tal (se tabeller til højre i artiklen).

Ifølge Dansk Byggeri stiger nybyggeriet af boliger i moderat tempo fra et rekordlavt niveau i 2013. Erhvervsbyggeriet er reduceret til et historisk lavt niveau og vil foreløbigt forblive på det lave niveau på grund af mange ledige lokaler og på grund af udflytning af produktion af varer og administrative funktioner til udlandet. Det offentlige nybyggeri stiger på grund af fremgang i investeringerne i universiteter og hospitaler.

Aktiviteten ved anlægsvirksomhed stiger moderat i år og vil til næste år stige markant, hvis anlægs¬arbejderne med den faste forbindelse under Femern Bælt for alvor går i gang.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094