23948sdkhjf

Nu stiger antallet af nybyggede huse

Landets typehusproducenter vejrer morgenluft. Nye tal fra Danmarks Statistik viser en svag fremgang i det private husbyggeri.
Byggeriet af de såkaldte enfamiliehuse er i vækst. Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik lå antallet af påbegyndte byggerier på 1.117 i første kvartal af 2015, hvilket er en stigning på 5 procent i forhold til fjerde kvartal af 2014.

Udviklingen er ikke gået ubemærket hen i branchen, hvor flere aktører nu vejrer morgenluft efter fem års stilstand på markedet.

- Vi byggede 250 huse sidste år og har et mål om at bygge 300 huse i år. Og det ser ud til at lykkes meget godt, da ordrebeholdningen er tæt på at være i mål, siger Johannes Wöldike Schmith, der er direktør i både Danhaus Production og Danhaus Bolig, som henholdsvis producerer elementer til og opfører typehuse.

Lav rente hjælper
Han understreger dog, at optimismen skal tages med flere forbehold. Konkurrencen er stadig benhård og branchen er udfordret på indtjeningen. Samtidig kommer den umiddelbare stigning fra et taknemmeligt lavt niveau. Og endelig skal det med, at niveauet for første kvartal af 2015 er lavere end niveauet for den tilsvarende periode sidste år.

Læs brancheanalysen: Typehusproducenterne bløder med det faldende byggeri

Samme betragtninger kommer fra Thomas Dahl, der er adm. direktør i typehusproducenten Eurodan-huse. Her steg salget med 69 procent i første kvartal af 2015 til et niveau på 140 enfamiliehuse.

- Jeg tror, familierne reagerer på en række positive signaler fra lav rente, en stabil økonomi og bevidsthed om bedre energi og miljø i et nyt hus, lyder Eurodan-direktørens vurdering.

Læs også: Eurodan-huse investerer i Irmabyen

Også hos typehusbranchens største spiller bød første kvartal af 2015 på salgsrekord. HusCompagniet rundede således 300 solgte huse, hvoraf de 115 alene blev solgt i marts.

Direktør Steffen Baungaard sætter sin lid til, at det bliver stadig mere anvendt at rive eksisterende huse ned omkring de store byer, hvor det efterhånden er svært at finde velegnede byggegrunde.

- Det sker blandt andet, fordi de samlede driftsomkostninger på huset er kommet langt mere i fokus på grund af energipriserne, mener HusCompagniets direktør.

De positive tendenser ses også hos Lind & Risør, som i 2014 forbedrede driftsresultatet med 3 procent til 57,5 mio. kr., mens nettoomsætningen er fordoblet på bare fire år. Og i Lasse Larsen Byggefirma kunne man i sidste måned fejre 40 års jubilæum ved at fortælle om det hidtil største projekt i virksomhedens historie i form af 200 boliger i Ry mellem Aarhus og Silkeborg.

Fakta: Rækkehuse trækker væksten

Mens antallet af påbegyndte byggerier til blandt andet undervisning og hospitaler samt etageboliger er faldende, steg antallet af enfamiliehuse med 5 procent fra 4. kvartal af 2014 til 1. kvartal af 2015.

Det viser de nye tal fra Danmarks Statistik, som endvidere oplyser, at det ikke er parcelhusene, der skal have æren for fremgangen.

- Det skyldes hovedsageligt en pæn stigning i påbegyndelsen af række-, kæde- og dobbelthuse, mens der igen var tale om en nedgang for parcelhusbyggeriet. Inden for kategorien øvrige bygninger har der været næsten en halvering af påbegyndelsen af boliger i døgninstitutioner, skriver Danmarks Statistik.

Det skal i øvrigt noteres, at tallene skal tages med visse forbehold, da grundlaget er usikkert, som følge af forsinkede indberetninger til Bygnings- og Boligregistret (BBR). Selv om Danmarks Statistik korrigerer for dette, er det sandsynligt, at det endelige tal for 1. kvartal ligger højere end det netop udmeldte.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109