23948sdkhjf

Danmark får sit første passivhus i flere etager

Nu bygges et etagebyggeri med ejerboliger for første gang i Danmark som passivhus. Det viser, at en af de største klimaudfordringer overhovedet - CO2-udledningen fra energiforbruget i bygninger - kan tackles.
Et nyt, innovativt boligbyggeri, Golfen i Kolding, rykker markant ved opfattelsen af, hvor langt boligers energiforbrug kan komme ned. For første gang i Danmark opføres nemlig et såkaldt passivhusbyggeri, dvs. et super-lavenergihus, som ejerlejligheder i fire etager. Det er hidtil blevet anset for tæt på en umulighed rent teknisk.

Marketingchef Kim Brandt, Rockwool A/S, der følger byggeriet på sin hjemmeside og leverer al isolering, siger:

- Projektet i Kolding er vigtigt. 40 procent af Danmarks energiforbrug finder i dag sted i bygninger. Golfen byggeriet viser, at både energiforbruget i bygninger og deres CO2-udledning kan reduceres ganske betragteligt - ikke længere kun i enfamiliehuse, men også i etagebyggeri. Det viser, at det med lidt innovativ tænkning er muligt at bygge mange typer boliger, kontorer, skoler og andet offentligt byggeri med et ekstremt lavt energiforbrug.

Kim Brandt fortsætter:
- Byggeriet viser vejen frem mod klimatopmødet i 2009 og gør op med en række af de begrænsninger, som mange ser i lavenergi- og passivhusbyggeri i stedet for at se muligheder. Vi halter bagud i Danmark på dette område. Mens der står flere tusinde passivhusbyggerier i lande som Østrig og Tyskland, kan de herhjemme tælles på én hånd. Og der findes indtil videre ingen etagebyggerier i Danmark opført efter passivhus konceptet.

Lavt energiforbrug, godt indeklima og komfort i høj klasse
For de kommende beboere i de 40 ejerlejligheder i Golfen projektet, får bygherrens ønske om at bruge passivhus konceptet kontante fordele. Energiregningen bliver ekstremt lav på grund af, at byggeriet er høj-isoleret og udstyret med andre energibesparende komponenter, der samtidig giver et ekstraordinært godt indeklima både sommer og vinter og komfort i høj klasse. Lars R. Hansen fra arkitektfirmaet Arkitekon, der har tegnet byggeriet, siger:

- De tider er forbi, hvor ideologi alene var bærende, når folk ville bo miljøvenligt. Med klimatruslen og de stigende energipriser kommer der større og større fokus på boligens energiforbrug blandt helt almindelige danskere. For hvorfor egentlig forurene og betale en høj varmeregning, når det slet ikke er nødvendigt?

Langt fra fortidens halmhuse
Med denne udvikling fra ideologisk miljøvenlighed til energirigtighed for alle, følger også en lang række nye krav til passivhusbyggeriet:

- Boligejerne i dag stiller høje krav. Man vil ikke gå på kompromis med komforten blot for at opnå en lav energiregning. Med Golfen byggeriet er det derfor målsætningen at skabe et byggeri, der kan tilbyde begge dele. Der er dermed meget langt fra fortidens halmhuse med små vinduer til nutidens passivhuse, siger Lars R. Hansen.

Det er baggrunden for, at de nye ejerlejligheder bl.a. får spændende arkitektur, luksuskøkken, gulvvarme i badeværelset, parkeringskælder og elevator direkte til de fleste lejligheder. Desuden får alle lejligheder en grøn og enestående udsigt over Kolding Golfbane og en beliggenhed i gå-afstand til Kolding Storcenter.

Løsningerne
Det lave energiforbrug opnås først og fremmest ved at placere tre akser med boligblokke nord-sydgående retning på grunden og dermed sikre optimal udnyttelse af solens varme. Ejendommene bliver opvarmet med traditionel fjernvarme kombineret med ventilationsanlæg med varmegenvinding og et væskebårent jordvarmeanlæg.

Desuden anvendes der ekstra isoleringstykkelser og optimal styring af varme og ventilation. Endelig er det afgørende, at byggeriet bliver helt tæt.
De nye lejligheder bliver fra 133 til 156 m2 med priser fra 3,1 mio. til 4,65 mio. kr. Bag projektet står developer Evan Nicolaisen, der også har udviklet en lang række andre nyskabende byggeprojekter i bl.a. Kolding, Haderslev og Sønderborg.

Følg byggeriet
Byggeriet kan følges i detaljer på www.rockwool.dk/sw105122.asp , hvor der er inspiration at hente for byggebranchen og boligejere, der er interesserede i at slippe for en høj energiregning og samtidig opnå det særligt gode indeklima, som er forbundet med passivhusbyggeri.

Kilde: Rockwool International A/S

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094