23948sdkhjf

Forbedret kommunikation i byggeprocessen

Inden for 4 år skal alle større byggeprojekter benytte elektroniske bygningsmodeller i alle byggeriets faser. For at lette kommunikationen mellem byggeriets parter skal modellerne være baseret på åbne it-standarder. Det er den ambitiøse målsætning med en ny international hensigtserklæring, som Erhvervs- og Byggestyrelsen netop har underskrevet.
Erklæringen er banebrydende, idet det er første gang, at flere lande i fællesskab giver deres støtte til videreudvikling og implementering af bygningsinformationsmodeller (BIM) baseret på åbne IFC-standarder. Foreløbig omfatter aftalen offentlige byggemyndigheder i Danmark, USA, Finland og Norge. Det forventes, at flere lande snart vil tilslutte sig den.

Erhvervs- og Byggestyrelsen har store forventninger til erklæringen. Når byggeriets parter bruger BIM baseret på IFC-standarder, skaber de en mere effektiv informationsdeling i hele byggeriets levetid. Gevinsten vil være, at en række af de fejl og mangler, som ofte fører til store forsinkelser og betragtelige ekstraomkostninger, elimineres.
Implementering af teknologien betyder også, at den danske byggebranche kan opnå en række effektiviseringsgevinster. Det kan være med til at skabe bedre og billigere byggeri og samtidig styrke byggesektorens konkurrenceevne.

Hensigtserklæringen kommer i kølvandet på offentliggørelsen af en ny forskningsrapport udarbejdet for Erhvervs- og Byggestyrelsen. Rapporten peger netop på, at BIM baseret på IFC-standarder forbedrer kommunikationen i byggeprocessen.

Rapporten kan læses på Erhvervs- og Byggestyrelsens hjemmeside http://www.ebst.dk/det_digitale_byggeri/76466/9/0

Hensigtserklæringen er i tråd med målsætningerne i Det Digitale Byggeri, hvor der stilles krav om anvendelse af BIM, og IFC anbefales som dataudvekslingsformat.

Fakta
Bygningsinformationsmodeller (BIM) indeholder visualiseringer af og information om en bygning. Det kan fx være beskrivelser af bygningen og de enkelte bygningsdele, økonomiske forhold eller tidsplaner.

Når BIM er baseret på åbne IFC standarder, kan alle parter i byggeprocessen arbejde i en og samme model, som løbende opdateres. Det skaber et bedre overblik af projektet, da modellen kan indgå direkte i planlægningen. I sidste ende kan det betyde besparelser både i forhold til tid og penge.

Industrial Foundation Classes (IFC)er internationale standardiserede klasser af rum- og bygningsdele. IFC formatet er uafhængigt af specifik software, og muliggør derfor, at information frit kan flyttes mellem forskellige digitale bygningsmodeller. Det gør det let at udveksle information og identificere problemområder tidligt i byggeprocessen.

Blandt de konkrete gevinster der kan høstes ved brug af BIM indgår mere effektiv planlægning og prisberegning, bedre mulighed for simulering, visualisering og kollisionstests samt eliminering af dobbeltarbejde. IFC formatet muliggør, desuden atdenprojekterende ingeniør kan udnytte arkitektens eksisterende data om en bygning i tekniske analyse- og dimensioneringsprogrammer, at entreprenøren kan drage fordel af data fra projekteringen, og bruge grundlaget i sin produktionsplanlægning samt at driftsherren på tilsvarende måde kan udnytte data fra projekteringen, udførelsen og leverandørerne i forbindelse med drift og vedligehold.

Hensigtserklæringen er i tråd med målsætningerne i Det Digitale Byggeri, hvor der stilles specifikke krav til anvendelse af BIM og IFC anbefales som dataudvekslingsformat. Derfor bakkes erklæringen entydigt op af Implementeringsnetværket for Det Digitale Byggeri bestående af Bygherreforeningen, Danske Arkitektvirksomheder, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, Dansk Byggeri, TEKNIQ og BAT-Kartellet.

Kilde: Erhvervs- og Byggestyrelsen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11