23948sdkhjf

Arkitekter skal tegne ’grønt’

Skærpede krav til energiforbrug giver arkitekterne nye udfordringer. En ny rapport skal inspirere landets tegnestuer til at tegne bygninger med lavt energiforbrug og sundt indeklima.
I de kommende år skærpes kravene til energiforbruget i nybyggeriet ganske betydeligt. Målet er en samlet reduktion i energiforbruget i nybyggeriet på 75 % i 2020 i forhold til 2006-niveauet, og allerede dette forår lanceres en ny frivillig energiklasse, der lever op til 2020-kravene:

- Vi stiller stadig skrappere krav til byggeriet og dermed også til de arkitekter, der tegner husene. Allerede de første valg, som arkitekter træffer tidligt i designprocessen, har afgørende betydning for bygningens energiforbrug og indeklima, siger Finn Lauritzen, direktør i Erhvervs- og Byggestyrelsen.

Styrelsen har derfor allieret sig med Realdania, og sammen udgiver de nu en ny publikation, der sætter fokus på, hvordan arkitekturens grundlæggende komponenter kan bruges som redskab til at opnå energibesparelser og et godt indeklima i byggeriet.

Samler erfaringer fra ind- og udland
Publikationen ”Arkitektur og energi mod en 2020-lavenergistrategi” giver konkrete eksempler på, hvordan arkitekturen kan kombinere energibesparelser med brugernes ønsker til komfort, funktion og æstetik:

- Der er efterhånden høstet en del erfaringer fra lavenergibyggeri i Danmark og i udlandet. Med denne publikation er disse erfaringer blevet samlet og bearbejdet til konkrete strategier for, hvordan arkitektoniske virkemidler – såsom bygningsform og funktionsfordeling i forhold til solen – kan reducere energiforbruget og forbedre indeklimaet og brugernes komfort. Vi håber, at publikationen kan være til inspiration for arkitekter, bygherrer og rådgivere i byggeriet i øvrigt, siger Hans Peter Svendler, direktør i Realdania.

Publikationen er finansieret af Realdania og udarbejdet af seniorforsker Rob Marsh fra Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet, med sparring fra en række andre eksperter inden for arkitektur, energi og indeklima.

Publikationen kan hentes på Erhvervs- og Byggestyrelsens hjemmeside .
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125