23948sdkhjf

Bruger millioner på bygningsintegreret kunst

Fire kunstnere konkurrerer om at udsmykke det kommende akuthus på Bispebjerg Hospital. Pris: 5 millioner kroner.
For 100 år siden mestrede arkitekten Martin Nyrop på fineste vis at få kunsten og arkitekturen til at gå op i en højere enhed i opførelsen af Bispebjerg Hospital.

Mange, der besøger hospitalet i dag, bider mærke i den smukke arkitektur, som er fyldt med fine, kunstneriske detaljer overalt.

Traditionen med at integrere kunst i arkitekturen videreføres nu i en stor kunstkonkurrence.

Fire ud af ni kunstnere er blevet valgt til at arbejde videre på et stort anlagt kunstværk med et budget på fem millioner kroner til det kommende Akuthus på Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg.

Ikke bare en skulptur
Et enigt kunstudvalg har sendt Ane Mette Ruge, Camilla Nørgård, Jytte Høy og Henrik Bjørn Andersen videre til anden fase i kunstkonkurrencen. De udvalgte kunstnere har i konkurrencens første fase beskrevet et originalt, overordnet koncept for et kunstværk, der skal integreres med arkitekturen i det nye Akuthus.

Kunstværket skal udsmykke ankomstpladsen og foyerområdet i det nye hospital. Men frem for at sætte et færdigt kunstværk i huset, når det er færdigbygget, skal værket udvikles sideløbende med arkitekturen og bygges ind i det kommende Akuthus.

- Vi skal tvinge os selv til at tænke anderledes. Kunsten er ikke bare en skulptur, som man stiller midt i rummet. Den skal på en eller anden måde bygges ind i gulve, lofter, vægge og udendørsarealer. Den skal være en del af en helhed, som giver patienter, besøgende og medarbejdere en følelse af blive budt velkommen, siger Mette Zornig, formand for kunstforeningen på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital og medlem af kunstudvalget, der har bedømt forslagene.

Nej tak til banegårdskunst
Projektleder Tine Hancock fra Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg er ansvarlig for at gennemføre kunstkonkurrencen.

Hun pointerer det vigtige i, at kunstnerne lader sig inspirere af den såkaldte ’Bispebjerg-ånd’:

- Det er meget vigtigt for os, at værket forholder sig til de fysiske omgivelser og hospitalets historie og virke. Vi vil ikke have et kunstværk, som man ville kunne finde alle mulige andre steder, som på fx en banegård eller et bibliotek. Her på Bispebjerg har vi noget helt unikt, og det skal værket afspejle, siger Tine Hancock.

- Vi har set nogle originale bud på, hvordan stedets unikke karakter kan indarbejdes i materialer, former, farver og temaer, og jeg er spændt på, hvordan det snart udmønter sig i konkrete skitser, så man kan begynde at se værket for sig, siger hun.

Fra skitse til værk
I konkurrencens anden fase, der nu er i gang, skal kunstnerne forholde sig konkret til arkitekturen i Akuthuset. Denne fase afsluttes i marts 2016, hvor der skal foreligge et overordnet skitseforslag på et kunstværk.

Blandt disse forslag vælges en vinder, som kan se frem til et langt samarbejde med byggeorganisationen om realiseringen af værket, som endeligt kan afsløres, når det nye Akuthus åbner omkring 2025.

Én procent af byggesummen for Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg skal bruges til kunst. Det svarer i alt til cirka 40 mio. kr. Til det kunstværk, som de fire kunstnere nu konkurrerer om, er der afsat 5 mio. kr. Hertil kommer selve kunstnerhonoraret.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096