23948sdkhjf

Eurodan-huse: Aarhus er et forbillede for byggesagsbehandling

I samarbejde med de store typehusfirmaer er det lykkedes at nedbringe sagsbehandlingen af et nyt parcelhus til mindre end 14 dage. ’Aarhus-metode’ bør bredes ud, lyder det fra Eurodan-huse.
Sidste år var Aarhus Kommune blandt de dårligste kommuner i landet med en gennemsnitlig behandlingstid for byggesager på 89 dage. 23 dage længere end landsgennemsnittet.

Siden januar har kommunen samarbejdet med de store parcelhusfirmaer om at effektivisere sagsbehandlingen og hjælpe de familier, der skal bygge nyt hus, med at komme hurtigt i gang.

Og samarbejdet er en stor succes. I årets første ni måneder er det således lykkedes at klare sagsbehandlingen på mindre end to uger i langt de fleste sager. Tre uger, hvis der har været specielle forhold.

- Aarhus Kommune udmeldte i januar et servicemål på byggeområdet på 15 kalenderdages sagsbehandlingstid på simple konstruktioner og enfamiliehuse. Vi kan konstatere, at de holder servicemålet. Kommunen yder en god service, som borgerne kan være tilfredse med, siger regionsdirektør Per Keller fra Eurodan-huse.

På landsplan søger den sydjyske typehusproducent i gennemsnit 35-40 byggetilladelser hver måned og har derfor et nuanceret billede af forskellene i kommunernes sagsbehandling.

- Fire kommuner i Danmark ligger i øjeblikket med byggesagsbehandlingstider på 20 uger, altså godt fire en halv måned. Vi håber, at andre af landets kommuner kan se de fordele, der er ved ’Aarhus-metoden’ – både for dem selv, og for husbyggere og nye borgere i deres kommune, siger Per Keller.

Aarhus Kommunes initiativ til at effektivisere byggesagsbehandlingen er sket i samarbejde med flere af de store husfirmaer i Østjylland.

Ved årsskiftet nedsatte kommunen en dialoggruppe, som fik udarbejdet en standard med alle de dokumenter og oplysninger, der skal fremsendes til en byggesag.

Husfirmaerne lovede at levere alt inden for en uge, og kommunen lovede at reagere på en uge. Skulle kommunen af en årsag have behov for oplysninger ud over standarden, kontaktes husfirmaet, som i aftalen lover at levere dem samme dag.

- De lange sagsbehandlingstider giver en dårlig oplevelse for kunderne. Det er vi rigtig kede af. I vores salgskontrakt siger vi otte uger. I flere kommuner kan vi ikke holde den frist. Det giver forviklinger og er årsag til utilfredshed, siger Per Keller, der anslår, at en langstrakt sagsbehandling kan koste op mod 30.000 kroner ekstra på byggefinansieringen.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.192