23948sdkhjf

Top 10: 51.000 nye kvadratmeter til midtjysk psykiatri

Byggeriet af Psykiatrisk Center er allerede seks måneder forud for tidsplanen. Vi giver dig en status på projektet samt overblikket over Danmarks 10 største byggerier i september.
I samarbejde med Byggefakta sætter Building Supply fokus på landets største byggeprojekter. I dag præsenterer vi de 10 største igangsatte byggerier i september med særligt fokus på Psykiatrisk Center ved DNU i Skejby.

DNU - Nyt Psykiatrisk Center i Skejby

Projekttype: Nybyggeri
Areal: 51.000 m²
Budget: 1,3 mia. kr.
Bygherre: Pensionskassernes Administration A/S
Arkitekt: Arkitema Architects
Ingeniør: Grontmij
Totalentreprenør: KPC Herning A/S
Stadie: Fundament støbes
Byggeperiode: September 2015-august 2018
Adresse: Brendstrupgårdsvej 100, 8200 Aarhus N
Fredag den 18. september tog Region Midtjylland og konsortiet Team KPC det første spadestik til Psykiatrisk Center, der opføres i tilknytning til Det Nye Universitetshospital i Skejby.

Det to parter indgik en historisk stor OPP-kontrakt i oktober sidste år, og byggeriet skulle oprindeligt stå færdigt i starten af 2019. Men projekteringen er gået hurtigere end planlagt, og derfor regner KPC nu med, at det 51.000 kvadratmeter store byggeri kan stå færdigt allerede i august 2018.

- Vi har på nuværende tidspunkt en forventning om, at vi kan aflevere byggeriet seks måneder tidligere, og det er også, hvad vi har signaleret til regionen, siger direktør Peter Christoffersen fra KPC til Building Supply.

Håndværkere fra Hammerum Murer- & Entreprenørfirma (HME) er netop nu ved at støbe kælderen, mens Herning-virksomheden Svend Pedersen A/S står for jord-, kloak- og belægningsarbejder. I november rejses de første betonelementer, som leveres af CRH.

Største OPP-projekt af sin art
Psykiatrisk Center er tegnet af Arkitema med Grontmij som rådgivende ingeniør. Pensionskassernes Administration er bygherre på projektet, der opføres i totalentreprise af KPC Herning med Wicotec-Kirkebjerg som underentreprenør. Det er i øvrigt også Wicotec-Kirkebjerg, der kommer til at stå for driften i de første 26 år af byggeriets levetid.

Der skal opføres i alt cirka 51.000 etagemeter nybyggeri fordelt med 10.000 etagemeter til Retspsykiatrien og 41.000 etagemeter til Børne- og Ungdomspsykiatrien samt Voksenpsykiatrien. Med et budget på 1,3 milliarder kroner er der tale om det største OPP-projekt af sin art i Danmark.

Byggeriet får en kapacitet på 260 sengepladser og skal som minimum leve op til energikravene svarende til Bygningsklasse 2020 i BR10.

Nuværende psykiatri bliver til boliger
Når byggeriet står færdigt om godt tre år, overtager Team KPC den nuværende psykiatriske afdelings bygninger i Risskov. Her er det planen at opføre en helt ny bydel; Bindesbøll Byen, der kommer til at bestå af omkring 110.000 kvadratmeter med rækkehuse og lejligheder.

En del af de i alt godt 1.200 boliger skal indrettes i de eksisterende historiske bygninger, tegnet af arkitekt Gottlieb Bindesbøll (188-1856), som således lægger navn til den nye bydel.

- For KPC er der samlet set tale om den største sag nogensinde. Hele idéen er, at vi bygger et nyt psykiatrisk sygehus, flytter patienter og ansatte fra det gamle sygehus til det nye, og laver nogle rigtigt gode boliger i de naturskønne omgivelser i Risskov, som så delvist bruges til at finansiere det nye sygehus, siger Steen Møller fra KPC.

For at skabe en vedkommende by med egne kvartersdannelser har arkitekterne fra Arkitema arbejdet på at inddele området i fire primære kvarterer; ”Renæssancebyen” som tager afsæt i Gottlieb Bindesbøll arkitektoniske bygningsværk og de eksisterende stræder; ”Allébyen” med etagebyggerier, der samler sig om hyggelige gårdrum; ”Parkkvarteret”, der indeholder rækkehuse med små haver og adgang til den åbne park og endelig ”Skovhusene”, som indpasser sig i det skovbeklædte skrånende terræn, der er karakteristisk for denne del af Risskov.

- Generelt arbejder vi med samme grundstruktur i boligerne. En grundstruktur som vi varierer og forarbejder i de forskellige bykvarterer. Her er forskellige taghældninger, gavlmotiver, forskydninger og bygningshøjder samt et teglmateriale, der fremstår i forskellige farvenuancer inden for den gule, grå og rødbrune skala. Farvenuancer, der alle peger tilbage på det varierede og smukke teglarbejde i Bindesbøll anlægget, oplyser Arkitema.

Artiklen er en del af temaet De største byggerier.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156