23948sdkhjf

Havnebade giver byer mere liv og flere aktiviteter

Havnebadene i Aalborg, Hasle og Faaborg har været med til at skabe nyt liv, mere aktivitet og flere udfoldelsesmuligheder, viser evaluering.
Der er stor interesse for vandsport over hele landet. Mange kommuner arbejder med planer for at aktivere de tidligere industrihavne som nye rekreative samlingssteder.

På den baggrund har Lokale og Anlægsfonden valgt at få udarbejdet en ekstern evaluering af de seneste tre havnebade, som fonden har været involveret i udviklingen af. Det drejer sig om havnebadene i Aalborg (fra 2011), Hasle (fra 2013) og Faaborg (fra 2014).

Evalueringen, der er foretaget af Niras, viser, at der er stor tilfredshed med havnebadene som badefaciliteter og opholdssteder. Havnebadene opfattes som trygge faciliteter samtidig med, at de er udfordrende at være aktive på med niveauforskelle og udspringsmuligheder.

- Vi har været med til at udvikle tre meget stærke havnebade. Evalueringen giver os mange vigtige erfaringer, som vi – og alle andre, der arbejder med lignende projekter – kan bruge fremover, og som kun kan bekræfte os i vigtigheden af en fortsat udvikling og nytænkning af idrætsfaciliteter til brug i, på og ved vand, siger Esben Danielsen, direktør for Lokale og Anlægsfonden.

Vigtige tilføjelser til bymiljøet
Havnebadene bruges ikke kun til sommerbadning og svømning i bassiner. Kajakroere, havsvømmere og vinterbadere er blevet faste brugergrupper, hvilket i høj grad skyldes de forskellige muligheder for at benytte fx sauna, omklædning, toiletter og klublokaler.

Havnebadene er alle tre steder blevet afgørende for udviklingen af havnemiljøerne som nye og attraktive samlingssteder i bymiljøet. Havnebadene er for mange indbyggere blevet til mål for spadsereture – også uden, at de har nogen nogen intentioner om en forfriskende tur i vandet.

- Det er tydeligt, at havnebade bliver lokale attraktioner og vigtige tilføjelser til bymiljøet, men det er også tydeligt, at havnebadene i endnu højere grad kan udvikles til mere end faciliteter til badning, svømning og de mest gængse vandsportsaktiviteter. Der er et meget stort felt af aktiviteter, vi kan arbejde videre med at inddrage i fremtidens idrætsanlæg på vand, siger Esben Danielsen.

Erfaringerne fra de tre havnebade viser dog også, at der i fremtidige havnebade skal gøres mere ud af integrationen af andre vandsportsgrene i selve faciliteternes design og arkitektur, endnu bedre støttepunktsforhold (omklædning, klublokaler, sauna, toiletter) – samt at alle tre havnebade er udfordrede af algevækst i de bassiner, der har lav bund. Endelig er havnebade på grund af deres placering udsat for slid af vind og vejr, hvilket sætter spor på faciliteterne og deres behov for vedligeholdelse.

Download hele evalueringen, der i mange detaljer beskriver brugernes erfaringer med havnebadene i Aalborg, Hasle og Faaborg.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.192