23948sdkhjf

Patentereret løsning skal testes i fuld skala

Wincover – nyt, patenteret alternativ til interimsaflukninger – er kommet med i Realdanias Test-program. Det baner vej for afprøvning i fuld skala.
Der er mange penge at spare i en tidlig lukning af et byggeri, og derfor vælger mange entreprenører i dag at arbejde med interimslukninger eller at afdække vinduerne med plast.

Men ingen af løsningerne er optimale, fordi risikoen for materialespild og beskadigelse af vinduer er stor.

Nyetablerede Wincover A/S har et bud på en løsning. Selskabet står bag udviklingen af et slagfast modul, der monteres uden på hvert enkelt vindueselement for at beskytte karm, ramme og glas.

Vigtig fuldskala-test
Siden sensommeren har Raunstrup Entreprise afprøvet løsninger, som også hedder Wincover, i forbindelse med opførelsen af 14 boliger på Svanelundsbakken i Hjørring.

De foreløbige erfaringer er positive, og nu bliver der sat yderligere turbo på udviklingen. Wincover er nemlig blevet udvalgt til at modtage støtte fra Realdanias Test-program.

Udover boligbyggeriet i Hjørring skal Wincover også afprøves på tre byggepladser i København; et kontorbyggeri i Adelgade og to boligbyggerier på Sandkaj i Nordhavn. Hensigten er at teste produktet i praksis for at finde ud af, om der skal foretages justeringer af hensyn til håndværkerne.

- Vi er selv nået rigtigt langt i processen og er derfor også stolte af, at Realdania støtter op og giver mulighed for, at vi nu kan teste produktet i fuld skala i et udvalgt byggeri. Det er en vigtig test for os, da det giver muligheden for at justere detaljerne en sidste gang, inden vi for alvor går ud i markedet, siger Claus Vilsen, der er repræsentant for Wincover.

Internationale ambitioner
Wincover har gennem længere tid foretaget egne tests, og sideløbende hermed er der udviklet et kalkulationsprogram i samarbejde med Teknologisk Institut. Programmet gør det muligt at beregne energibesparelsen på baggrund af faktuelle værdier som placering og gennemsnitstemperatur.

Takket være midlerne fra Realdania er selskabet også i gang med at udvikle et værktøj til at ekstrudere modulerne. Forventningen er, at både værktøjet og det færdige modul kan sendes på markedet i løbet af december, og Claus Vilsen er ikke i tvivl om, at der er et marked for Wincover – også internationalt:

- Vi har allerede fået henvendelse fra udlandet, hvor man har samme udfordringer i byggeriet og derfor følger løsninger som vores med stor opmærksomhed, siger han.

Simpel innovation med stor effekt
Den største udfordring for nye produkter og virksomheder er det sidste skridt ind på markedet med et færdigt produkt.

Derfor tog Realdania i 2011 initiativ til støtteprogrammet ”Test”, og siden har adskillige producenter af grønne løsninger til byggesektoren fået hjælp til at tage det svære skridt fra teknisk løsning til markedsløsning.

- Vores oplevelse er, at mange bæredygtige løsninger i byggeriet risikerer at gå tabt, fordi virksomhederne mangler ressourcer til at få deres gode ideer udviklet færdigt og markedsmodnet. Det er baggrunden for Test-initiativet, hvor vi hjælper med viden og økonomisk støtte i den vigtige slutfase helt frem til markedet, forklarer Lennie Clausen, der er programchef i Realdania.

Her passer et produkt som Wincover fint ind:

- Løsningen her er en forholdsvis simpel byggeplads innovation med en potentielt set stor effekt. Det gør interimslukninger overflødige, hvorfor der også er et økonomisk rationale forbundet med at vælge en sådan løsning, siger Lennie Clausen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11